Краће вријеме и мањи трошкови гашења фирми

Маријана Миљић
Краће вријеме и мањи трошкови гашења фирми

Бањалука - Скраћени добровољни ликвидациони поступак омогућиће брже затварање оних фирми које испуњавају све услове за то, уз минималне трошкове.

Ова новина омогућена је Нацртом закона о ликвидационом поступку, који је Влада Српске усвојила на посљедњој сједници.

- Скраћени добровољни ликвидациони поступак спроводи се тако да послије донесене одлуке о престанку рада предузећа сви ортаци, чланови или акционари предузећа дају нотарски овјерене изјаве да су измирене све обавезе према повјериоцима и радницима и да се слажу да се спроведе овај поступак. У скраћеном добровољном ликвидационом поступку такође не треба да буде именован ликвидациони управник и самим тим трошкови су сведени на минимум -  наведено је у нацрту закона.

Новина у овом законском рјешењу односи се и на уновчење имовине у ликвидационом поступку, односно ликвидациони управник, уз сагласност повјерилаца, покретну имовину која није уновчена може предати хуманитарним организацијама, социјалним и образовним установама ако оне на то пристају.

У пословној заједници која је инсистирала на доношењу овог законског рјешења наводе да је неопходно убрзати процес ликвидације предузећа јер су досадашње праксе показале да тај процес дуго траје и изискује велике трошкове.  

- До сада је ликвидациони поступак доста дуго трајао и ту процедуру треба скратити. Поред тога, с једне стране у РС имамо убрзану процедуру отварања фирми, а новим законским рјешењем омогућено је да она предузећа која имају довољно ликвидног новца и желе ићи у неке нове подухвате ликвидацију могу завршити у што краћем временском периоду, уз минималне трошкове - казала је директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић, која је била и члан радне групе која је учествовала у изради Нацрта закона о ликвидационом поступку.

Ристићева очекује и да учешћем шире друштвене заједнице додатно буде унапријеђен текст овог законског рјешења кроз јавне расправе.

Реформе 

У програму економских реформи РС за период 2018-2020. године наведено је да ће Влада РС иновирати Закон о ликвидационом поступку.

- Циљ доношења новог закона је смањење трошкова и убрзање процедуре затварања предузећа јер су основни проблеми у ликвидационом поступку дужина трајања самог поступка, али и велики трошкови - наведено је у Нацрту закона о ликвидационом поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана