“Космос” у плусу 1,4 милиона КМ

Милијана Латиновић
“Космос” у плусу 1,4 милиона КМ

Бањалука - Ваздухопловни завод “Космос” из Бањалуке наставио је позитивно пословање, те је у првом полугодишту ове године остварио зараду од око 1,4 милиона марака.

“Космос” је био на ивици стечаја и свакодневно су га потресали штрајкови, али се почео опорављати захваљујући реструктурирању и склапању нових уговора. У прилог томе иде податак да је ово предузеће прошлу годину завршило са 2,5 милиона КМ добити, први пут након 11 година.

- Сви зацртани циљеви у “Космосу” реализују се планираном динамиком, о чему свједоче и позитиван пословни приход и добит предузећа. Повратили смо повјерење постојећих купаца, а договарамо сарадњу и са новима - рекао је директор Ваздухопловног завода “Космос” Душан Вјештица и додао да су поштоване све обавезе предвиђене планом реструктурирања.

Вјештица је истакао да предузеће измирује и све обавезе према 185 редовно запослених и 15 радника ангажованих по уговору о дјелу, којима је јуче исплаћена августовска плата.

“Космос” је у јуну потписао уговор вриједан два милиона марака са Министарством одбране Србије и фирмом “Југоимпорт СДПР” Београд о пружању услуга генералног ремонта, поправке и верификације дијела комплета ракетних система.

- Припремамо се за реализацију тог уговора и чекамо увозне и извозне дозволе. Ово је за нас веома важан уговор и односи се на ремонт система борбене технике противваздушне одбране - рекао је Вјештица и додао да ће реализацијом овог уговора пословање “Космоса” сигурно бити додатно унапријеђено.

Пословање “Космоса” су годинама оптерећивали дугови, који су достигли 21,57 милиона марака, али је крајем 2016. године донесен план реструктурирања да би дуг био постепено топљен, што је предузећу омогућило да продише и почне са нормалним пословањем.

Руководство “Космоса”, који је у државном власништву, донијело је у договору са Владом РС средином јуна 2016. одлуку о уласку у процес реструктурирања.

Оружане снаге

Душан Вјештица је истакао да је осим сарадње са Министарством одбране Србије у плану и сарадња са Оружаним снагама БиХ.

- Оружане снаге БиХ су такође расписале тендер за сарадњу у вези са пословима које наше предузеће обавља, тако да ћемо ускоро и на том пољу проширити пословање - рекао је Вјештица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана