Kod Vareša pronađeni do sada najveći dokazi o značajnim količinama zlata i srebra

klix.ba
Kod Vareša pronađeni do sada najveći dokazi o značajnim količinama zlata i srebra

Britanska kompanija Adriatik Metals tvrdi da je kod Vareša pronašla do sada najveće dokaze o velikim količinama plemenitih metala skrivenim ispod površine tla.

Naime, kako prenosi australski list The West Australian, posljednje informacije govore da se na prerezu dugačkom 24 metra načinjenom na dubini od 226 metara metara nalazi 8,6 grama zlata po toni zemlje, 332 grama srebra po toni zemlje.


Na drugom presjeku dugačkom 42 metra, sa dubine od 222 metra, pronađeno je 5,7 grama zlata po toni zemlje, 245 grama srebra po toni zemlje, a u tlu su pronađeni cink (14,1 posto), olovo (8,4 posto), bakar (1,4 posto) i barit (34 posto) koji je osnovni sastojak u rudarenju barija, a koristi se i za proizvodnju boje i papira.

Ovi pronalasci dolaze sa lokaliteta poznatog kao Rupice. Kako piše ugledni australski list, riječ je o do sad najboljim rezultatima ispitivanja prospekta lokaliteta kada su u pitanju plemeniti metali i druga vrijedna ruda.

Stručnjaci smatraju da su procenti i količine “dramatične”, u smislu da postaje zbunjujuće koji bi element mogao biti prioritet jer je “ponuda” izuzetna.

“Opet je potvrđeno prisustvo veliko prisustvo očekivanih elemenata, ali i onih koji su, prema historijskim zapisima, rijetko bili vađeni iz ovog područja”, rekao je Geraint Haris, jedan od čelnih ljudi Adriatik Metala.

Ispitivanje se trenutno vrši sa četiri sofisticirane bušilice sa dijamantnim oštricama, a sama kompanija je sve bliže konačnom sudu o isplativosti kopanja na tom području Bosne i Hercegovine.

Ispitivanja se vrše na području širokom oko 250 do 350 metara, do dubina od oko 300 metara. Kompanija Adriatik Metal želi proširiti područje ispitivanja, ali zato mora čekati odobrenje lokalnih vlasti.

Inače, vrijednost dionica Adriatik Metala utrostručila se u posljednjih šest mjeseci.

Podsjećamo, društvo Estern Mining d.o.o koje je u sto postotnom vlasništvu kompanije Adriatik Metals Limited je 2013. godine s Ministarstvom za privredu Zeničko-dobojskog kantona zaključilo Ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju metaličnih mineralnih resursa olova, cinka i barita.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana