Kiša i ruska rampa otanjile izvoz

Milijana Latinović
Kiša i ruska rampa otanjile izvoz

Sarajevo - Izvoz voća i povrća u BiH lani je iznosio 180 miliona KM, što je za 16 odsto manje u odnosu na 2017. godinu, a tome su, prema analizi Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, doprinijeli kišno ljeto i zabrana izvoza jabuka u Rusiju.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore i USAID - Švedska Farma dva projekta, uvoz se u prošloj godini nije bitno promijenio i iznosio je 347 miliona KM, od čega se 147 miliona KM odnosilo na tropsko voće.

Rukovodilac sektora voća i povrća pri Farma dva projektu Velibor Trifković rekao je da je u ovom sektoru pokrivenost uvoza izvozom lani iznosila 52 odsto.

- Uprkos svim izazovima, smrznute maline su prošle godine količinski zabilježile rekordan izvoz od 23.458 tona, dok je vrijednost izvoza zbog nižih cijena pala za šest odsto i iznosi 66 miliona KM - rekao je Trifković i dodao da je pad izvoza zabilježen i kod drugih ključnih kultura, pogotovo jabuka, gdje je izvoz manji za 61 odsto, odnosno za 12 miliona KM.

On je istakao da su analize pokazale da je u prosjeku svaki građanin BiH u prošloj godini pojeo 99 KM uvoznog voća i povrća, od čega je 55 KM voća, 25 KM povrća i 23 KM prerađevina od voća i povrća, najviše sokova.

Osim smrznutih malina i jabuka, u pet ključnih proizvoda spadaju i kruške, kojih je lani izvezeno u vrijednosti od skoro 19 miliona KM, što je manje za 21 odsto u odnosu na 2017. godinu, te svježe šljive i kornišoni, čiji je izvoz smanjen za 58, odnosno 44 odsto.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe za “Glas Srpske” da je prošla godina bila veoma nepovoljna za voćare u Srpskoj.

- Vrijeme je bilo loše, što je uticalo i na kvalitet voća. Sve do početka berbe zabrana izvoza u Rusiju nije bila ukinuta, i tu smo sabirali samo gubitke - rekao je Dojčinović, naglasivši da domaću proizvodnju dodatno uništava nelojalna konkurencija.

Ništa bolje lani nisu prošli ni povrtari, koji su na svojim parcelama ubrali i do 40 odsto manje povrća.

- Prošla godina je loše počela jer smo manje zasijali, a i ono što je rodilo kiša je dobrim djelom uništila. Rod je podbacio, tako da nismo imali dovoljno ni za vlastite potrebe, a kamoli za izvoz - rekao je predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

Istakao je da nema velikih očekivanja ni od ove sezone jer je sjeme poskupjelo, pa će i ovogodišnje brazde sigurno biti kraće.

Partneri

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Tijana Muhamedagić istakla je da je Srbija najznačajniji partner BiH, ali da sa njom zemlja bilježi deficit jer je izvoz iznosio 32 miliona KM, a uvoz 42 miliona KM. Dodala je da je Njemačka sa 32,9 miliona KM prvo izvozno tržište za ovaj sektor, ali i zemlja sa kojom je ostvaren najveći suficit u ovom sektoru.

- Rusija je zbog pada izvoza od 23 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu treće tržište po vrijednosti izvoza - navela je Muhamedagićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana