Киша и руска рампа отањиле извоз

Милијана Латиновић
Киша и руска рампа отањиле извоз

Сарајево - Извоз воћа и поврћа у БиХ лани је износио 180 милиона КМ, што је за 16 одсто мање у односу на 2017. годину, а томе су, према анализи Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ, допринијели кишно љето и забрана извоза јабука у Русију.

Према подацима Спољнотрговинске коморе и УСАИД - Шведска Фарма два пројекта, увоз се у прошлој години није битно промијенио и износио је 347 милиона КМ, од чега се 147 милиона КМ односило на тропско воће.

Руководилац сектора воћа и поврћа при Фарма два пројекту Велибор Трифковић рекао је да је у овом сектору покривеност увоза извозом лани износила 52 одсто.

- Упркос свим изазовима, смрзнуте малине су прошле године количински забиљежиле рекордан извоз од 23.458 тона, док је вриједност извоза због нижих цијена пала за шест одсто и износи 66 милиона КМ - рекао је Трифковић и додао да је пад извоза забиљежен и код других кључних култура, поготово јабука, гдје је извоз мањи за 61 одсто, односно за 12 милиона КМ.

Он је истакао да су анализе показале да је у просјеку сваки грађанин БиХ у прошлој години појео 99 КМ увозног воћа и поврћа, од чега је 55 КМ воћа, 25 КМ поврћа и 23 КМ прерађевина од воћа и поврћа, највише сокова.

Осим смрзнутих малина и јабука, у пет кључних производа спадају и крушке, којих је лани извезено у вриједности од скоро 19 милиона КМ, што је мање за 21 одсто у односу на 2017. годину, те свјеже шљиве и корнишони, чији је извоз смањен за 58, односно 44 одсто.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истиче за “Глас Српске” да је прошла година била веома неповољна за воћаре у Српској.

- Вријеме је било лоше, што је утицало и на квалитет воћа. Све до почетка бербе забрана извоза у Русију није била укинута, и ту смо сабирали само губитке - рекао је Дојчиновић, нагласивши да домаћу производњу додатно уништава нелојална конкуренција.

Ништа боље лани нису прошли ни повртари, који су на својим парцелама убрали и до 40 одсто мање поврћа.

- Прошла година је лоше почела јер смо мање засијали, а и оно што је родило киша је добрим дјелом уништила. Род је подбацио, тако да нисмо имали довољно ни за властите потребе, а камоли за извоз - рекао је предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало.

Истакао је да нема великих очекивања ни од ове сезоне јер је сјеме поскупјело, па ће и овогодишње бразде сигурно бити краће.

Партнери

Секретар Асоцијације за прехрамбену индустрију при Спољнотрговинској комори БиХ Тијана Мухамедагић истакла је да је Србија најзначајнији партнер БиХ, али да са њом земља биљежи дефицит јер је извоз износио 32 милиона КМ, а увоз 42 милиона КМ. Додала је да је Њемачка са 32,9 милиона КМ прво извозно тржиште за овај сектор, али и земља са којом је остварен највећи суфицит у овом сектору.

- Русија је због пада извоза од 23 милиона КМ у односу на претходну годину треће тржиште по вриједности извоза - навела је Мухамедагићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана