Kazne stižu na adrese 2.036 privrednika

Anita Janković-Rečević
Kazne stižu na adrese 2.036 privrednika

Banjaluka - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izdaće prekršajne naloge za 2.036 poreskih obveznika koji januarske prijave poreza na dodatnu vrijednost (PDV) nisu predali u elektronskom obliku, a očekuju ih i novčane kazne koje će biti prinudno naplaćene.

Prijave PDV-a i akcizne prijave u pisanoj formi od ove godine u BiH su otišle u prošlost, a poreski i akcizni obveznici njih mogu podnijeti isključivo elektronskim putem.

- Elektronske prijave PDV-a za januar ove godine podnijelo je 43.867 poreskih obveznika i cijeli proces podnošenja je protekao bez bilo kakvih tehničkih problema. Postupak predaje PDV prijave nije dovelo do kraja oko 50 obveznika i to najvjerovatnije iz neznanja i sa njima smo već kontaktirali da bi započeti proces i završili - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević.

On je istakao da najveći broj obveznika od njih 2.036 koji nisu podnijeli elektronske prijave PDV-a ne posluje već duže vrijeme.

- Uvidom u sistem zaključili smo da je većinom riječ o obveznicima koji već duži period ne rade i koji su duže vrijeme podnosili PDV prijave sa nulom. Međutim, bez obzira na to što ne rade, oni su bili dužni da se registruju za elektronsku komunikaciju sa upravom i nastave da nam dostavljaju PDV prijave sa nulom u elektronskom obliku - pojasnio je Kovačević. Dodao je da su svi obveznici koji nisu izvršili registraciju za elektronske usluge i koji nisu podnijeli poreske prijave za januar počinili prekršaj za nepoštovanje propisa iz oblasti indirektnih poreza.

- Uprava će po službenoj dužnosti za sve takve obveznike izvršiti razrez poreske obaveze i izdati nalog za prinudnu naplatu službeno razrezane obaveze u skladu sa zakonskim propisima. Osim toga, tim obveznicima biće izdati prekršajni nalozi i to istovremeno i pravnim licima i odgovornim licima u pravnom licu - istakao je Kovačević.

Objasnio je da privrednici koji žele izbjeći kažnjavanje u narednom periodu treba odmah da podnesu zahtjev za deregistraciju iz sistema PDV-a, nakon čega više neće biti u obavezi da podnose poreske prijave.

Dodao je da će UIO pokrenuti postupke provjere i eventualne deregistracije za sve one privrednike koji duži period podnose PDV prijave sa nulom, dodajući da je uslov za deregistraciju da nema dugovanja.

Privrednici koji posluju na području BiH imali su rok od godinu da se registruju za korišćenje elektronskih usluga UIO, međutim odziv poreskih obveznika je u prvih devet mjeseci bio veoma loš. Tek tokom oktobra 2018. godine, kako se bližio kraj roka, obveznici su znatnije počeli podnositi zahtjeve za registraciju e-usluga.

Prednost e-usluga

U UIO su istakli da korišćenjem njihovih elektronskih usluga svi poreski obveznici mogu na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza. Obveznici u svakom momentu imaju pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega onima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza i podacima sa poreske kartice. Mogu vidjeti i proknjižene poreske prijave, uplate i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana