Катанац освануо на 73 радње

Милијана Латиновић
Катанац освануо на 73 радње

Бањалука - Више од половине контролисаних пореских обвезника у Републици Српској у протеклом периоду није поштовало законске прописе, због чега је катанац стављен на 73 пословна објекта.

 

 

 

 

 

Илегално пословање, непријављивање радника, те неиздавање фискалних рачуна најчешћи су пропусти које су утврдили инспектори Пореске управе и Инспектората РС у заједничкој акцији сузбијања рада на црно, која је кренула почетком априла.

Према подацима Пореске управе, неправилности су утврђене у 96 од укупно 178 обављених контрола.

- Због утврђених неправилности, инспектори ове двије институције су, свако из своје надлежности, издали 86 прекршајних налога, те су за 73 пореска обвезника одредили мјеру забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана или дуже, а изрекли су и 103.300 марака казни - навели су у Пореској управи РС.

Истакли су да је у оквиру тих контрола откривено и 15 непријављених радника.

- Највише нерегистрованих пореских обвезника откривено је у дјелатностима бетонске галантерије, затим у области одржавања и поправки моторних возила, израде намјештаја, прања тепиха, угоститељства и других - додали су у Пореској управи и нагласили да се те заједничке контроле спроводе с циљем сузбијања сиве економије и нелојалне конкуренције, те увођења у законске оквире субјеката који раде нерегистровани.

Наглашавају да ће контроле бити настављене и у наредном периоду, те апелују на физичка лица која пружају овакве врсте услуга да не чекају долазак инспектора и не излажу се евентуалним санкцијама, већ да самостално покрену процедуру регистрације.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић истиче за “Глас Српске” да је за сваку похвалу појачана контрола која би требало да стане у крај илегалном пословању.

- Добро је да су откривени они који раде на црно, јер такви су нам нелојална конкуренција. Поздрављамо сузбијање сиве економије. Сматрамо да привреду треба још растеретити и да се под хитно мора више афирмисати занатство и пружити шанса и малим предузетницима - рекао је Братић.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић истиче за “Глас Српске” да је угоститељство и даље привредна грана која је највише подложна злоупотребама од стране несавјесних угоститеља.

- Ситуација је много боља него прошле године, пооштрене су контроле, али сам сигуран да је у локалима бар дупло више непријављених радника од оних које су затекли инспектори. Није добро што и даље инспектори у многе објекте не улазе - рекао је Татић и додао да нелојална конкуренција гуши угоститељство.

Тимови

У Пореској управи РС наводе да на терену активно ради неколико инспекцијских тимова, који врше надзор на подручју цијеле Српске.

- Акценат је стављен на регистрацију субјеката, легалност робе у промету, издавање фискалних рачуна и пријаву радника у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса - навели су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана