Јахорина економском форуму: Инфраструктура путоказ за развој

Маријана Миљић
Јахорина економском форуму: Инфраструктура путоказ за развој

Бањалука - Јачом сарадњом земаља региона, побољшањем инвестиционе климе и кројењем ширег и дугорочног плана могуће је доћи до великих инфраструктурних пројеката који би се одразили на развој комплетне регије.

О овој теми биће дискутовано и на трећем издању "Јахорина економског форума", који ће бити одржан 3. и 4. маја на Јахорини. РС има више пројеката које реализује са земљама региона, посебно са Србијом, али постоји шанса за нови искорак. Уводничар на панелу "Регионални инфраструктурни пројекти - катализатор економског развоја" биће директор операција и члан Извршног одбора система "TeleGroup" Александар Антуновић, који истиче да се развој друштва не може замислити без изградње инфраструктурних објеката, прије свега друмских, жељезничких и телекомуникационих.

- Улагање у инфраструктуру мора бити уклопљено са широм стратегијом регионалног улагања и перспективама развоја. Инфраструктура је неопходан предуслов, али не и независан генератор привредног раста. Развој инфраструктуре која опслужује потребе савременог друштва у региону је приоритет којем треба да се посвети максимална пажња. Реализација инфраструктурних пројеката у региону у највећој мери зависи од инвестиционих капацитета регије, те од могућности довођења инвеститора који имају заједнички интерес за улагање у пројекте од интереса за земљу и њен економски развој - навео је Антуновић и додао да се значај инфраструктурних пројеката огледа и у могућности ангажмана домаће радне снаге и оперативе за развој осталих везаних дјелатности које могу да се ослоне на те пројекте.

Директор "Аутопутева РС" Душан Топић, који ће бити један од учесника панела, каже да они већ реализују велике инфраструктурне пројекте значајне за Српску, вриједне неколико стотина милиона евра.

-  Изградња мреже аутопутева много кошта, али је неопходан предуслов за даљи развој привреде. Добра инфраструктура и повезаност су предуслов да привучемо инвеститоре. Често смо могли чути критику да је прво требало да правимо фабрике, а тек онда путеве. Има у томе неке логике, али велики број инвеститора који су долазили у РС и који су видјели да немамо развијену путну инфраструктуру поручили су нам да им се јавимо када изградимо аутопутеве. Све то говори да су аутопутеви неопходни за даљи развој - казао је Топић.

Он очекује да би ове године требало да почне градња дионице аутопута на коридору 5Ц и моста на Сави код Градишке између БиХ и Хрватске.

- Припремамо и реализацију пројеката са кинеским партнерима, а очекујемо да потпишемо уговор са њима у вези са градњом аутопута од Бањалуке до Приједора - навео је Топић и подсјетио да РС има тренутно око 80 километара аутопутева и да би на љето тај број требало да премаши 100 километара са завршетком друге дионице аутопута "9. јануар".

О значају реализације регионалних инфраструктурних пројеката на панелу би требало да говори и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије РС Сребренка Голић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зоран Лакичевић и регионални директор Европске инвестиционе банке са сједиштем у Београду Дубравка Негре.

Телекомуникационе мреже

Александар Антуновић је рекао да је претходних година покренут највећи инфраструктурни пројекат на унапређењу информационо-телекомуникационе мреже широм региона.

- Телекомуникациона инфраструктура је неопходна за развој ИТ технологије која је опет део друмског и железничког саобраћаја и свеобухватне дигиталне трансформације у оквиру нове индустријске револуције - казао је Антуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана