Јахорина економски форум: Дигитализација банака носи бројне предности

Милијана Латиновић
Јахорина економски форум: Дигитализација банака носи бројне предности

Бањалука - Банкарски сектор у БиХ има простора за даља унапређења и модернизацију, а за то је потребна координација надлежних институција и банкара како би био створен оквир за напредак, заједничка је оцјена економских стручњака и банкара.

Управо тој теми биће посвећен један од панела на предстојећем “Јахорина економском форуму”, који 23. и 24. априла четврти пут организује Удружење економиста РС SWOT под покровитељством предсједнице Републике Српске.

Предсједник управе Комерцијалне банке Бањалука и предсједник Управног одбора Удружења банака БиХ Бошко Мекињић наглашава да банкарски сектор у БиХ не заостаје много за земљама у региону, додајући да је разлог томе што већина банака у БиХ има своје матичне банке у иностранству, тако да се по инерцији дио тих нових технологија и банкарских производа прелива и на наше тржиште.

- Оно што представља одређену препреку даљем развоју овог сегмента на подручју БиХ јесте увођење електронског потписа, који још није у примјени - напомиње Мекињић, који ће бити један од предавача на панелу “Иновације у финансијском сектору” који ће бити одржан у оквиру “Јахорина економског форума”. 

Он истиче да се Удружење банака БиХ интензивно већ дужи период бави тим питањем, те је увјерен да ће у заједничкој координацији са надлежним институцијама покушати да ријеше тај проблем.

- Управо непостојање закона о електронском потпису отежава могућност отварања онлајн рачуна и у том сегменту то је једна од препрека за даљу дигитализацију банкарског сектора БиХ - појашњава Мекињић.

Он је нагласио да су банке прилично спремне и оно што слиједи у БиХ је даља едукација, како кадрова у банкама, тако и становништва на подизању нивоа финансијске писмености.

- Дигитализација наставља да повећава перформансе банкарске индустрије и доноси потпуно нове концепте, који од корисника захтијевају не само да прихвате нове сервисе него и да промијене начин размишљања и прихвате нове трендове у банкарству - казао је Мекињић.

Према његовим ријечима, увођење нових технологија у банкарство обезбиједиће додатне користи за грађане БиХ јер су рјешења нових технологија усмјерена на ефикасније, сигурније и јефтиније трансакције, али исто тако и на изградњу и очување повјерења корисника.

Директор Друштва за управљање пензијским резервним фондом Републике Српске Милош Грујић, који ће бити модератор на панелу “Иновације у финансијском сектору”, казао је да је дигитализација банкарског сектора у пуном замаху.

- То подразумијева да овај процес у банкама прате сви саставни дијелови индустрије 4.0 попут “блоцкцхаин” технологије, вјештачке интелигенције, ИоТ, биометрије и сличних иновација. Све банке код нас показују спремност за наставак дигитализације, што ће донијети напредак у пословању банака и омогућити клијентима лакши и проактивнији приступ банкарским производима и услугама - истакао је Грујић и додао да иновације и процес дигитализације у банкарском сектору траже одређена прилагођавања.

Нагласио је да банке постоје 300 година и да су прошле кроз различите трансформације, трендове и прилагођавања те истакао да је сигурно да банкарство не може нестати, већ ће се прилагођавати захтјевима и потребама тржишта.

- На панелу ћемо разговарати о трендовима у банкарству, “ФинТецх” компанијама које утичу на те трендове, о томе у којој мјери регулатива прати банке и банке регулативу, гдје су домети и ограничења процеса дигитализације на финансијским тржиштима, како ће се спој модерног и традиционалног банкарства одразити на пословање финансијских посредника у будућности, те колико смо далеко од дигиталног плаћања и смањивања готовине у оптицају - рекао је Грујић.

Изазови

Милош Грујић је рекао да, осим великих предности и потенцијала за банке и њихове клијенте, процес дигитализације носи и одређене изазове.

- Дигитализација помјера банкарство из традиционалног према технолошким компанијама. Одређени процеси ће тећи брже и једноставније, али управо због роботизације и аутоматизације нека радна мјеста у свим секторима могу постати сувишна - рекао је Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана