Јабуке у хладњачама чекају пут за Русију

Свјетлана Ђуричић
Јабуке у хладњачама чекају пут за Русију

Бањалука - У хладњачама широм Српске чувају се десетине хиљада тона јабука и крушака спремних за пласман на руско тржиште, али воћари страхују да извоз неће ићи по плану.

У Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства РС казали су “Гласу Српске” да су њихове комисије прегледале документацију и попис ускладиштених количина воћа код регистрованих произвођача у Српској намијењеног извозу у Руску Федерацију.

- У Републици Српској је ускладиштено 22.720 тона воћа намијењеног за извоз у Русију, од чега је 17.399 тона јабука и 5.321 тона крушака - рекли су у министарству.

Напоменули су да је воће пописано по врстама и сортама, те додали да ове количине представљају само воће које је планирано за извоз у Русију, док је укупна произведена количина воћа у Српској знатно већа.

- Сва наведена документација достављена је у Руску Федерацију, како извоз не би био доведен у питање и како би наши произвођачи несметано извозили воће на руско тржиште - казали су у министарству.

Упркос добром роду јабука, произвођачи страхују да све намијењене количине неће доћи до руске трпезе јер је протеклих мјесеци извоз био мршав.

То потврђују и подаци Спољнотрговинске коморе БиХ, према којима је током четири мјесеца, од када је одблокиран извоз на руско тржиште, из БиХ у Русију пласирано тек 1.200 тона јабука, чија је вриједност износила нешто више од милион КМ.

- Укупан извоз јабука у 2017. години износио је око 13.000 тона, у вриједности од 18,4 милиона КМ - истакли су у Спољнотрговинској комори.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже да је на лош извоз јабука у Русију највише утицао добар род воћа у цијелој Европи, нарочито у Србији.

- Русија је више заинтересована за увоз из Србије, јер они имају царинске олакшице, а могу да понуде и веће количине воћа. Килограм јабука продајемо за 0,25 КМ, а производна цијена износи 0,34 КМ, тако да је испало да нам родна година направи веће проблеме него неродна - каже Дојчиновић. Он наглашава да на лош пласман утичу и ниске откупне цијене јабука, али очекује да ће доласком зиме извоз бити масовнији.

- Код неких воћара берба јабука је још у току. Многи немају довољно амбалаже и због тога је берба толико чекала - каже Дојчиновић.

Забрана

Русија је у јануару ове године увела забрану увоза јабука из БиХ након што је на дрвеним кутијама у којима је ово воће било одложено, поред увозне декларације с подацима из БиХ, пронашла и етикете које указују да су јабуке увезене из Пољске. Накнадном контролом је установљено да је спорно воће извезло предузеће из Бијељине, због чега је скинуто са листе извозника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана