Извозне таксе подстичу раст дрвопрераде

Маријана Миљић
Извозне таксе подстичу раст дрвопрераде

Бањалука - Предузећа која буду извозила букву и храст и дрво за огрев могла би да плаћају таксу од 18 до 120 марака по тони, а прикупљени новац требало би да буде утрошен за уклањање мина и градњу шумских путева да би била омогућена даља експлоатација овог ресурса.

Износ таксе коју би извозници требало да плаћају наведен је у информацији Владе РС којом су дефинисане мјере за заштиту домаћих дрвопрерађивача и редовно снабдијевање довољним количинама сировине. Влада РС усвојила је јуче ову информацију и она је прослијеђена Савјету министара БиХ да би била усвојена и у тој институцији. Ове потезе Влада РС је усагласила са Владом ФБиХ, која такође кубури са проблемом извоза сировине и њеног мањка на лагерима домаћих произвођача.

У закључцима Владе РС наведено је да је неопходно забранити извоз свих шумских дрвних сортимената на двије године, док је за поједине врсте сировине потребно увести таксе на исти период.

- Извозници који извозе букву и храст треба да издвоје од 60 до 120 марака по тони. Они који продају у иностранство дрво за огрев треба да издвоје 25 марака по тони, односно 18 по метру кубном. Циљ увођења намета је обезбјеђење довољне количине сировине дрвопрерађивачима, док ће грађани РС и ФБиХ моћи набавити потребне количине огрева, јер је извоз цијепаног дрвета узео маха - наведено је у информацији.

Приходи од такси, ако ови приједлози добију зелено свјетло на нивоу БиХ, биће уплаћивани на посебне намјенске рачуне ентитета и биће утрошени за деминирање шума и изградњу шумских путева. Владе ентитета сагласне су и да посебним актима треба прописати начин уплате и праћења плаћања извозних такси и контролу трошења новца и урађеног посла у вези са деминирањем шума и изградњом шумских путева.

Директор “Шума РС” Ристо Марић јуче није одговарао на позиве, а дрвопрерађивачи поздрављају напоре ентитета да стану у крај извозу сировине који их оставља без потребних количина за прераду у полуфиналне и финалне производе.

- Боримо се већ дуже вријеме са недостатком сировине. Мјера Владе РС да буде забрањен извоз шумских дрвних сортимената на шест мјесеци није дала очекиване резултате и надамо се да ће мјере које су усагласиле владе ентитета уродити плодом и донијети резултате. На потезу је Савјет министара и ништа нам друго не преостаје него да видимо да ли ће и они аминовати ову одлуку - казао је секретар Удружења шумарства и прераде дрвета Привредне коморе РС Лазо Шиник.

Ако предложене мјере буду ускоро усвојене, истичу дрвопрерађивачи, тај успјешан привредни сектор ће повећати производњу, извоз и запосленост и бити још профитабилнији.

Извозници под лупом

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС недавно је од Управе за индиректно опорезивање БиХ затражило списак свих предузећа која су лани извозила полупроизводе и производе од дрвета. Тај документ је анализиран, али надлежне институције нису могле утврдити прецизно ко је извозио трупце упркос забрани Владе РС.

- Све фирме са списка биће под посебном присмотром и оне које наставе са старом праксом остаће без нових уговора о испоруци сировине са “Шумама РС - казали су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана