Извозимо струју, увозимо лијекове

Анита Јанковић Речевић
Извозимо струју, увозимо лијекове

Бањалука - Домаћа предузећа у прва два мјесеца ове године на инострано тржиште пласирала су робу вриједну 564 милиона КМ, а највеће учешће у извозу Српске имала је струја, док су се су највише увозили лијекови.

Статистичари Завода за запошљавање РС израчунали су да је вриједност извоза за прва два мјесеца ове године мања за 3,6 одсто у односу на исти период лани, а у посматраном периоду дошло је и до смањења увоза за 2,4 одсто. Укупна вриједност увезене робе у прва два мјесеца ове године износила је 673 милиона КМ. Највише производа са етикетом Републике Српске завршило је на тржишту Италије и Хрватске.

- Вриједност извоза у Италију достигла је 92 милиона КМ, односно 16,3 одсто, а у Хрватску 67 милиона КМ, што је 11,8 одсто од укупно оствареног извоза. Током јануара и фебруара у Српску је највише робе увезено из Србије и то у вриједности од 121 милион КМ, те из Италије, у вриједности од 86 милиона КМ - рекао је у петак вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић.

Додао је да је проценат покривености увоза извозом током прва два мјесеца ове године износио 83,7 одсто.

- Највеће учешће у извозу остварила је електрична енергија са 52 милиона КМ, што износи 9,1 одсто од укупног извоза, док највеће учешће у увозу остварују лијекови, са укупном вриједношћу од 29 милиона КМ, што износи 4,2 одсто од укупног увоза - рекао је Комић.

Он је нагласио да је укупна десезонирана индустријска производња у фебруару у поређењу са јануаром ове године била већа за 2,1 одсто. - У области вађење руда и камена остварен је раст од 20 одсто, док је у области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији раст износио 2,7 одсто. Прерађивачка индустрија је забиљежила пад од 0,9 одсто - навео је Комић и додао да је број запослених у индустрији у фебруару ове године године порастао за 0,4 одсто у односу на јануар.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић каже да су три највећа извозна сектора у РС енергетски, метални и дрвни, истичући да људи на овом подручју немају велику куовну моћ због чега је извоз највећа шанса за развој и јачање привреде.

- Струја је веома тражен производ који је увијек у дефициту, а Српска има јак хидропотенцијал у којем треба да тражимо шансу јер продати струју није проблем. Оно што је забрињавајуће је смањење извоза захваљујући којем домаћа предузећа долазе до иностраног капитала. Неопходно је радити на креирању бољег политичког и пословног амбијента да би предузећа која имају потенцијал јачала извоз - закључио је Дудуковић.

Просјечна плата

Јасмин Комић је истакао да је просјечна плата исплаћена радницима у Српској у фебруару износила 896 КМ, што је за 5,7 одсто више у односу на исти мјесец прошле године. Раст просјечних плата пратио је и скок цијена и услуга у Српској.

- Укупан индекс потрошачких цијена у фебруару ове године већи је за 0,8 одсто у односу на исти мјесец лани - рекао је Комић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана