Извоз у ЕУ повећан за 30,7 одсто

Срна
Извоз у ЕУ повећан за 30,7 одсто

Бањалука - Република Српска је у спољнотрговинском пословању са земљама ЕУ у прва четири мјесеца остварила извоз у вриједности 551,2 милиона долара што је за 30,7 одсто више него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.

Српска је за прва четири мјесеца ове године из Уније увезла робу у вриједности 505,7 милиона долара или за 23,4 одсто више него у истом лањском периоду.


Вриједност оствареног извоза са земљама ЦЕФТА била је приближно 130 милиона долара, а увоза више од 183 милиона долара, док је обим спољнотрговинске размјене за земљама ЕФТА био нешто већи од 30 милиона долара.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је ЕУ и даље најзначајнији спољнотрговински партнер Српске са којим је, ако се посматрају прва четири мјесеца ова године, остварила негдје око 60 одсто укупне спољнотрговинске размјене.

“Извоз на подручије Уније и даље расте и сада износи негдје између 74 до 75 одсто укупно оствареног извоза, а и даље се наставља позитиван тренд остваривања суфицита у пословању са ЕУ”, нагласила је Стојадиновићева.

Према њеним ријечима, уз електричну енергију, која је и даље главни извозни производ, у врху извозних компоненти су производи прерађивачке индустрије, дрвопрераде, нарочито са све већим учешћем готових и производа у вишим фазама финализације у извозној компоненти.

Стојадиновићева је оцијенила да услови који су довели до раста извоза на подручје земаља ЕУ леже у повећаној тражњи која је исказана на том тржишту усљед економског раста, посебно земаља еврозоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана