Извоз растао брже од увоза

Милијана Латиновић
Извоз растао брже од увоза

Бањалука - Вриједност трговине Републике Српске са иностранством у прошлој години износила је 8,95 милијарди марака, а у овом периоду извоз је растао брже од увоза.

Према подацима Републичког завода за статистику, од укупног обима робне размјене Српске са иностранством на извоз су се односиле 3,74 милијарде марака, а на увоз преостала 5,21 милијарда КМ.

- Извоз је у прошлој години повећан за 7,6 одсто у односу на 2017. годину, док је увоз имао стопу раста од 6,5 одсто - показују подаци Завода.

Крајњи резултат био је спољнотрговински дефицит од 1,47 милијарди марака, док је покривеност увоза извозом износила 71,1 одсто.

Највећи извоз лани је забиљежен у области прерађивачке индустрије, затим електричне енергије, гаса и паре, те пољопривреде, шумарства и риболова.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже за “Глас Српске” да је добро што је Српска наставила да биљежи добре показатеље у области робне размјене.

- То су позитивни трендови који нас охрабрују да усмјеримо све активности да би ти резултати у овој години били још бољи. То првенствено можемо постићи кроз реализацију првог циља програма економских реформи за период 2019-2021. године, који каже да треба повећати конкурентност и продуктивност привреде - рекао је Благојевић.

Он је истакао да је осим раста извоза и увоза веома важно што из године у годину Српска биљежи све већу покривеност увоза извозом и смањује спољнотрговински дефицит.

Директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић каже за “Глас Српске” да упркос статистичким показатељима прошла година није била баш сјајна за прерађиваче, те да очекује знатно боље резултате у овој години.

- Недостатак сунчаних дана утицао је на воће и поврће, нисмо имали квалитетну сировину, али смо успјели задржати тржишта на којима смо пословали и раније. Осим региона, ширимо се и на подручју Европске уније, а наши производи присутни су и у радњама у САД и Аустралији - рекао је Микић и додао да прерађивачка индустрија има шансу да расте, те да треба створити повољније услове и обезбиједити конкурентне цијене.

Микић је најавио да “Витаминка” у овој години планира повећати извоз за око 20 одсто.

Земље партнери

Највише робе Српска је лани извезла у Италију и то у вриједности скоро 573 милиона марака, затим у Србију 484 милиона и Хрватску 472 милиона КМ. На четвртом мјесту налази се Словенија, на чије је тржиште пласирана роба у вриједности од 403 милиона, те Њемачка, гдје је извезена роба вриједна 336 милиона марака.

С друге стране, на тржиште РС највише робе је увезла Србија и то 875 милиона КМ, затим Италија 586 милиона и Русија 539 милиона КМ. Међу пет највећих увозника убрајају се и Њемачка и Кина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана