Извоз црвеног меса на дугом штапу

Свјетлана Ђуричић
Извоз црвеног меса на дугом штапу

Сарајево - Домаћи сточари још ће неко вријеме сачекати на извоз црвеног меса на европско тржиште, јер је пред БиХ много посла да би били испуњени сви услови за добијање зеленог свјетла за пласман ове врсте производа.

Из Канцеларије за ветеринарство БиХ подсјетили су да су Европској комисији (ЕК) прије два мјесеца поднијели званичан захтјев за одобравање извоза црвеног меса, односно меса говеда, оваца и коза у ЕУ.

- Подношењу захтјева претходило је одобравање плана праћења резидуа за говеда, овце и свиње, које треће земље достављају ЕК на одобравање. Надамо се да ће ЕК, у складу са процедурама, планирати посјету Директората за здравље и храну, анализе и ревизије БиХ током идуће године - нагласили су из канцеларије за “Глас Српске” и изразили наду да ће до доласка инспекције ЕУ у потпуности испоштовати све захтјеве у вези са производњом црвеног меса, јер у оваквим ситуацијама нема половичног посла.

Додали су да извоз може бити одобрен само ако и субјекти који послују са храном и надлежна тијела испуњавају све захтјеве који се траже ЕУ легислативом.

- Тренутне активности које Канцеларија за ветеринарство спроводи односе се на попуњавање упитника које нам је доставила ЕК, а који садржи већи број питања о овој производњи и систему службених контрола ове производње - поручили су из канцеларије. Нагласили су да је основни принцип за сву робу исти, те да подразумијева ефикасан систем службених контрола који омогућава Канцеларији за ветеринарство да пружи потребне гаранције ЕК када је ријеч о испуњавању свих захтјева за поједине врсте робе животињског поријекла, како то захтјева ЕУ легислатива.

У Канцеларији за ветеринарство истичу да је “нулти попис” говеда кључни предуслов за реализацију ових активности.

- Реализација “нултог пописа” говеда планирана је за прву половину 2019. и у то морају бити укључени сви надлежни органи, а нарочито ветеринарски инспектори и ветеринари из ветеринарских станица на терену – истакли су из канцеларије.

Власник предузећа “Агроекспорт компани” из Градишке Богдан Сладојевић казао је да одобравање извоза црвеног меса иде веома споро. Нагласио је да је неопходно одобрити и извоз живе стоке у ЕУ.

- Не знам да ли власти БиХ не могу или неће то да договоре. Ако можемо да увеземо теле из Чешке, Словачке или Мађарске, које овдје товимо и све вријеме буде на једном мјесту, како не можемо да извеземо живу стоку у ЕУ? То се може лако ријешити, тако што ће БиХ опорезовати увоз шкарт робе из ЕУ и тако заштитити домаћу производњу. Србија је увела дажбине од 12 одсто на увоз меса. Ако институције БиХ не знају смислити, могу бар преписати - рекао је Сладојевић.

Власник фирме “МГ Голд” из Доњег Жабара Горан Митровић каже да је потребно отворити тржиште да би сточарска производња била повећавана.

- Не може се домаћа пољопривреда развијати ако немамо отворено тржиште и за живу стоку, а код нас је тржиште отворено само у једном правцу. Европске земље стимулишу кланице које извозе из ЕУ, па би и БиХ требало да уведе контрамјере - нагласио је Митровић.

Кретање животиња

Из Канцеларије за ветеринарство БиХ кажу да је важно обезбиједити контролу кретања животиња у БиХ.

- Без овога ниједан систем идентификације животиња не може бити у потпуности функционалан. Да би то било реализовано неопходно је да сви у систему идентификације животиња од власника животиња, преко ветеринара и ветеринарских инспектора, до централне базе, која је у саставу Канцеларије за ветеринарство, обаве свој дио обавеза и преузму одговорност за урађено, односно неурађено - поручили су из канцеларије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана