Извезена роба на Косово и Метохију вриједна тек 290.000 евра

Милијана Латиновић
Извезена роба на Косово и Метохију вриједна тек 290.000 евра

Бањалука - Привредници из БиХ и Србије су током овог мјесеца на Косово и Метохију извезли робу вриједну 290.000 евра, док су у истом периоду прошле године на тамошње тржиште пласирале производе у вриједности од 40 милиона евра.

Блокада извоза робе из ових двију земаља на територију самопроглашеног Косова траје већ мјесец, а привредници који су на то тржиште извозили своје производе збрајају штету која се мјери милионима.

Портпарол косовске царине Адриатик Ставилеци рекао је јуче да је увоз робе из Србије и БиХ од 21. децембра, када су уведене таксе од 100 одсто, спао на минимум јер се тренутно увозе само сировине.

- У децембру је издато 145 царинских декларација на робу из централне Србије у укупној вриједности 250.509 евра и 29 царинских декларација на робу из БиХ вриједности 41.059 евра - рекао је Ставилеци и додао да је роба из ових двију земаља надомјештена увозом производа из Италије, Турске и Хрватске, те да на рафовима у маркетима има и робе из Грчке и Бугарске.

Откако су приштинске власти увеле таксе од 100 одсто на робу из БиХ и Србије, у велепродајним и малопродајним објектима на Косову и Метохији који су власништво Албанаца нема производа из ових земаља, а магацини у власништву Срба су затворени или се у њима налази роба с истеклим роком трајања. Срби власници тих објеката истичу да су због ове одлуке десетине радника остале без посла и да се сада малопродајни објекти у српским срединама искључиво снабдијевају робом из магацина у власништву Албанаца.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже за “Глас Српске” да овакав потез приштинских власти представља забрану увоза.

- И то нешто мало робе која је с ових простора извезена тамо, питање је којим је каналима стигла на Косово, вјероватно преко Албаније. Увјерен сам да је ријеч о неким појединачним извозима јер је невјероватно да неко 100 одсто скупље плати даџбине и да му се извоз исплати. Ове царине су политичка одлука с економским посљедицама. За Албанце очигледно независност нема цијену - рекао је Васић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истиче за “Глас Српске” да је немогуће платити толику таксу и бити конкурентан на тамошњем тржишту.

- Поједине фирме су суочене са проблемом да траже ново извозно тржиште, што није лако. Неки покушавају да наставе извоз на Косово преко Албаније, а све то ће утицати на поскупљење наше робе. С обзиром на то да се ради о најгрубљем кршењу међународних споразума о слободној трговини, и даље очекујемо што хитнију реакцију Брисела којом ће ова одлука приштинских власти бити одмах стављена ван снаге - рекао је Благојевић.

Додао је да постоји страх да ће упражњен простор на косовском тржишту сада заузети произвођачи из других земаља.

Приштинске власти су почетком новембра повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља грубо кршење ЦЕФТА, њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ових двију земаља, што су стручњаци окарактерисали као одмазду овим земљама јер су гласале против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол.

Цијене

Брашно, млијеко, сиреви и други прехрамбени производи на територији самопроглашеног Косова продају се по цијенама увећаним за 35 до 45 одсто, а уља из Грчке и Италије скупља су за 80 центи у односу на уља која су допремана из централне Србије.

Највећи раст цијена забиљежен је у индустрији меса, гдје је килограм живе ваге говедине скочио на 1,85 центи по килограму, због чега се суво говеђе месо продаје по цијенама од 12 до 18 евра по килограму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана