Из иностранства стигли слаткиши вриједни 344 милиона

Милијана Латиновић
Из иностранства стигли слаткиши вриједни 344 милиона

Бањалука - Вриједност увоза кондиторских производа у БиХ лани је била четири пута већа од извоза, а на домаће тржиште махом су стизали пецива, кекс и колачи из иностранства.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, на полице домаћих маркета лани су из увоза стигли кондиторски производи вриједни око 344 милиона марака, док су на инострано тржиште пласирани ови производи вриједни око 84 милиона марака.

Увоз је лани у односу на 2017. годину повећан за око 27 милиона, док је извоз порастао за четири милиона марака.

На домаћим рафовима највише је било увозног хљеба, пецива, кекса и колача и то чак 30.000 тона, скоро 18.000 тона чоколаде и нешто више од 6.000 тона производа од шећера. Занимљиво је то да је БиХ на инострана тржишта у прошлој години пласирала три пута мање чоколаде него што је увезла и скоро дупло мање хљеба, колача и кекса.

Највише кондиторских производа БиХ је увезла из Србије, Хрватске, Њемачке, Бугарске и Турске, док су највећа извозна тржишта за домаћу кондиторску индустрију била Србија, Хрватска, Македонија, Црна Гора и Саудијска Арабија.

У Фабрици кекса “Мира” Приједор кажу да су у прошлој години произвели око 6.000 тона кекса, те да скоро 80 одсто производа пласирају на инострана тржишта.

- Најзначајније извозно тржиште нам је Саудијска Арабија, а доста кекса “Мира” извози и у прекоокеанске земље, те бивше југословенске републике. Тешко се изборити са конкуренцијом за добар пласман на тржиштима, иако имамо капацитете да можемо повећати производњу - рекао је за “Глас Српске” извршни директор набаве и продаје у фабрици “Мира” Слободан Кршић.

Додао је да је на домаћем тржишту највећи проблем нелојална конкуренција, јер се увози све и свашта.

- Куповна моћ нашег становништва није на завидном нивоу и у складу са тим многи посежу за производима лошијег квалитета, јер су они јефтинији - рекао је Кршић.

У Прехрамбеној индустрији “Свислајон Таково” Требиње истичу да шире производњу и из године у годину освајају нова тржишта.

- У прошлој години изашли смо на руско тржише, а почетком ове године и на тржиште Ирака. Велику количину производа извозили смо на тржиште самопроглашеног Косова, али на том пољу сада биљежимо губитке због увођења такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ - рекао је генерални директор те компаније Александар Којовић.

Какао

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ увоз какаоа и производа од какаоа у БиХ у прошлој години четири пута је већи од извоза.

То потврђује и податак да је на домаће тржиште стигло више од 21.000 тоне тог неизоставног састојка у слаткишима, док је углавном на тржишта у региону пласирано нешто више од 5.000 тона тих намирница.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана