Исплата повјерилаца предупређује тужбе

Маријана Миљић
Исплата повјерилаца предупређује тужбе

Бањалука - Исплата потраживања повјериоцима Банке Српске у стечају са депозитног рачуна на којем се налази скоро 15 милиона КМ треба почети што прије како би било спријечено да против пропале банке буду покретани нови судски спорови и тиме увећани њени расходи.

У информацији о обавезама и потраживањима са депозитног рачуна, који је усвојила Влада РС, наведено је да повјериоци чији је новац блокиран на рачуну банке који је отворило Министарство финансија траже да буду наплаћени одмах и добровољно. Запријетили су да ће у супротном покренути судске спорове како би добили оно што им припада.

- Повјериоци који имају судске пресуде покренуће принудну наплату и тиме увећати трошкове за исплату и законску затезну камату. Сматрамо сврсисходним и оправданим благовремено исплаћивати износе потраживања са депозитног рачуна Банке Српске како би били избјегнути даљи трошкови - наведено је у документу.

Укупна призната потраживања Министарства финансија РС износе 24,78 милиона марака, а од тога на депозитне рачуне окружних, окружних привредних и основних судова отпада 14,54 милиона.

- Министарство финансија ће се намиривати касније, уновчењем имовине банке јер је признато потраживање сврстано у пети суспендовани исплатни ред - наведено је у информацији.

Стечајна управница Банке Српске Мирјана Голић казала је да још није упозната с информацијом коју је усвојила Влада.

- Још не знамо када ће почети исплата потраживања повјериоцима. Све зависи од тога када ће бити одлучено о тужби за излучна права коју је поднијела Инвестиционо-развојна банка РС бањалучком Окружном привредном суду - казала је Голићева.

Пријављена потраживања повјерилаца Банке Српске износе 253,26 милиона, а признато је 183,11 милиона КМ. Од износа признатих потраживања, 112 милиона марака односи се на потраживања повезаних правних лица.

Агенција за банкарство РС је 16. новембра 2015. увела привремену управу у Банку Српске, док је 11. маја 2016. године покренула поступак њене ликвидације. Агенција за банкарство је 10. јануара 2017. поднијела Окружном привредном суду у Бањалуци захтјев за покретање стечаја над Банком Српске, а покренут је 4. априла 2017. године.

Блокирани новац

На рачуну Банке Српске у априлу је било 30 милиона марака који чекају диобу.

Расподјелу новца повјериоцима блокирала су повезана правна лица која нису прихватила извјештај Мирјане Голић и приједлоге диобе тог новца, док је бањалучки Окружни привредни суд прихватио приговор Инвестиционо-развојне банке РС на прву дјелимичну диобу. Износ блокираног новца на рачуну се повећава јер је Банка Српске прије само неколико дана продала некретнине вриједне око 7,7 милиона марака, међу којима се налази и атрактивна зграда у којој је некада било сједиште банке у бањалучком насељу Борик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана