ИРБ не открива нови датум продаје Љубије

nezavisne.com
ИРБ не открива нови датум продаје Љубије

Бањалука - Ни два и по мјесеца након неуспјеле продаје Рудника жељезне руде Љубија из Приједора нема назнаке о датуму нове аукције за већински пакет овог предузећа.

У Инвестиционо-развојној банци Републике Српске кажу како ће након консултација с ресорним министарством и прибављања сагласности Владе РС поново огласити ново надметање за државни капитал, али евентуални датум не откривају.

“ИРБ РС планира поново понудити на продају државни капитал у овом друштву. Продаја ће бити извршена методом организовања берзанске аукције, с обзиром на да је то једина метода приватизације која се може примијенити на ово друштво”, рекли су нам у овој финансијској институцији.

Подсјећамо, ИРБ РС је у новембру прошле године понудила на продају већински пакет акција (64,99 одсто) рудника по почетној цијени од 69.020.547,43 КМ.

Међутим, аукција одржана крајем јануара ове године је поништена јер су у ИРБ-у оцијенили како документација коју су послали из компаније “ArcelorMittal” није валидна, док осим њих других понуда није ни било.

Са друге стране, стигла је оптужба како их је банка спријечила да учествују у аукцији. Јуче нисмо успјели сазнати да ли планирају поново да конкуришу.

Поред притиска у вези с продајом рудника, “ArcelorMittal” је додатни имао у вези с транспортом руде из Приједора у Зеницу, јер се са “Жељезницама РС” није могао договорити о цијени, а која је, за разлику од ранијих година, повишена. Засад све и даље функционише на привременом договору.

Оно што смо сазнали је да компанија “Izraeli Investment Group” не одустаје у намјери да преузме предузеће и рудник. Евгениј Зотов, директор ове компаније, тврди како услови нису исти за све и да би ту требало нешто да се промијени.

“Тражимо да прије продаје 'ArcelorMittal' испуни своје обавезе према РЖР Љубија, јер на рачуну има преко 30 милиона нераспоређене добити с којом покушава да је купи њеним парама. То није фер. Сматрамо да могу учествовати тек када то плате”, каже Зотов.

Иначе “ArcelorMittal” и РЖР Љубија имају заједничко предузеће “ArcelorMittal Приједор”, а које рудари у руднику Омарска.

Са друге стране, РЖР Љубија има још своја два рудника, а то су Љубија и Томашица, који годинама нису у функцији.

Влада је крајем прошле године избацила руднике са листе стратешких предузећа, чиме је омогућила приватизацију државног капитала у овом руднику без сагласности Народне скупштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана