ИРБ РС ће бити реорганизован до марта 2019.

Маријана Миљић
ИРБ РС ће бити реорганизован до марта 2019.

Бањалука - Инвестиционо развојна банка (ИРБ) РС биће реорганизована, а начин на који ће то бити учињено дефинисаће Влада РС актима које ће донијети крајем ове и почетком идуће године.

Реорганизација ИРБ-а један је од услова из проширеног аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ) који су власти РС и ФБиХ дефинисале у преговорима са том међународном финансијском институцијом.

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди рекао је да су се власти Српске обавезале да ће до краја марта идуће године измијенити Закон о ИРБ-у.

- Циљ ових реформи је усклађивање мандата ИРБ-а са најбољим међународним праксама. Власти пажљиво разматрају ову реформу, посебно у погледу тога како развити најбољи финансијски одржив бизнис модел за развојну банку - рекао је Пароди.

У Министарству финансија РС навели су да заједно са Свјетском банком дуже од годину раде на изналажењу одрживог финансијског модела реформе ИРБ-а.

- Очекујемо додатну техничку помоћ Свјетске банке, а тек након тога Влада ће крајем године усвојити стратешку изјаву којом ће бити дефинисани јасни стратешки правци даљег развоја ИРБ-а. Након тога услиједиће израда новог закона. Ту активност очекујемо почетком 2019. године - казали су у Министарству финансија.

Појаснили су да ће стратешком изјавом бити дефинисан модел реформе ИРБ-а и да ће након тога писање самог закона бити чисто технички посао.

- Ни Свјетска банка још није сигурна у финансијску одрживост неколико модела које су предложили и зато нам је потребно додатно вријеме, што је прихватио и ММФ, јер су почетни рокови били везани за ову годину - навели су у Министарству финансија РС.

Промјене у ИРБ-у је почетком године најавила и премијерка Српске Жељка Цвијановић, која је рекла да разматрају начин на који би банка требало да буде реорганизована.

- О томе ће се наставити разговарати како би се омогућила већа стабилност, боља организованост и евентуално реструктурирање ИРБ-а - казала је тада Цвијановићева.

ИРБ је основан 6. децембра 2006. године и у 100-одстотном је власништву РС. Његови стратешки циљеви су подстицање инвестиција и подршка развоју у Српској. Улога ИРБ-а огледа се и у професионалном и ефикасном управљању имовином РС, која је формално-правно регистрована у шест фондова.

ИРБ: Стојимо на располагању

У ИРБ РС су рекли да знају да би банка требало да буде реорганизована, али да још нису добили акциони план како би то требало да буде урађено.

- За то је задужено Министарство финансија РС, а ми им за све потребне информације и помоћ стојимо на располагању - казали су у ИРБ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана