И плате и производња у “Унису” на чекању

Анита Јанковић-Речевић
И плате и производња у “Унису” на чекању

Бањалука - Погони у Фабрици цијеви “Унис” из Дервенте и даље мирују иако је покретање производње било планирано почетком ове седмице, а још нису испуњена ни сва обећања дата радницима.

Менаџмент “Униса” запосленима је почетком мјесеца обећао исплату четири плате, за јул, август, септембар и октобар, уплату заосталих доприноса за пет мјесеци из прошле године, као и исплату трошкова превоза најкасније до 21. децембра.

То обећање било је довољно да радници прекину једноипомјесечни штрајк, међутим, до сада је испуњен само дио договореног, односно запосленима који путују на посао исплаћене су накнаде за трошкове превоза.       

- Било је планирано да производња крене у понедјељак, али нисмо сјели за машине, а не знамо ни када ћемо јер репроматеријал из луке Плоче још није стигао. Од око 80 радника у производњи, позвано је њих двадесетак да припреме погоне. Обећане плате нисмо добили, али има још осам дана до истека рока и искрено вјерујемо да ћемо добити тај новац. У супротном, идемо у генерални штрајк 21. децембра - рекао је предсједник штрајкачког одбора Бранко Рауковић.

Предсједница Синдиката радника у “Унису” Радослава Миланковић истиче да су запослени, након дугогодишње агоније кроз коју пролазе, изгубили наду у спас предузећа.

- Већ седам година наша судбина је непозната, стално нешто чекамо, исплату дуговања, покретање производње. Трака за производњу цијеви данима је у луци Плоче, али никако да стигне у Дервенту. Немамо никакве информације када ће стићи у круг предузећа. Људи су незадовољни, изгубили су повјерење - рекла је Миланковићева за “Глас Српске”.

На питање да ли ће радницима успјети да исплате дуговања, већински власник дервентске фабрике Горан Томић у кратком телефонском разговору рекао је да треба да сачекају 21. децембар.

Директор “Униса” Душан Живковић прецизирао је да би производња требало да почне идуће седмице.

  • Наша постројења у недјељу је обишао представник руске фирме “Магнетогорск”, са којом смо се договорили о сарадњи, након чега је отишао у Плоче да прегледа траку за производњу цијеви која је стигла у луку. Ако роба буде одговарала квалитету, започећемо транспорт, тако да очекујемо да 5.000 тона траке стигне у предузеће до понедјељка - рекао је Живковић. 

Одлазак радника

Радослава Миланковић каже да је дио радника најавио одлазак уколико дуговања не буду измирена. 

- Многи кажу да ће подићи своје радне књижице ако новац не легне до 21. децембра иако имају седам година неуплаћених доприноса. Обраћали смо се протеклих година свим релевантним институцијама у Српској, али нико није обратио пажњу на нас. Изгледа да нема другог рјешења него ићи одавде - истакла је Миланковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана