И грађевинци одлазе за бољом зарадом

РТРС
И грађевинци одлазе за бољом зарадом

Пријети ли региону недостатак грађевинских и сезонских радника? Ова грађевинска сезона, изгледа, само је упозорење пред појаву која може утицати на реализацију приватних и државних пројеката. У Требињу, које слови за велико градилиште, недостатак грађевинаца осјетили су на почетку сезоне.

Боље зараде и близина границе Европске уније, разлози су зашто грађевинци одлазе. Прољетос, дио њих није сачекао завршетак објеката у изградњи, јер су нове послове нашли су у Дубровнику, Загребу, Сплиту, Словенији...

Послодавци истичу, било је периода у априлу и мају када им је фалило радне снаге. Ангажман је функционисао по систему домино-ефекта па су радници долазили су са стране, из Братунца, Сребренице, Фоче јер нису имали посла у својим срединама. 

Незванично, сатница у грађевини је од 3,5 до 9 марака, зависно од стручности. Ријетки, који су пристали на разговор, кажу да, ако и дођу школовани грађевинци, морају га обучити. Када прође тај период, они одлазе јер су плате у ЕУ дупло веће него код нас.

Занатлија је изузетно мало, недостаје зидара и тесара па дио финалних послова одрађују подизвођачи из региона.

Радна мјеста напуштају и стално запослени. Проблем је што БиХ нема потписан споразум о запошљавању са Хрватском. Звоно за узбуну ове године се огласило и у сезонским пословима у пољопривреди. Без претпоставке о посљедицама, могао би, већ наредне године, прерасти у проблем ширих размјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана