Хрватска фирма тражи раднике и у БиХ, плата 1.300 € уз плаћен стан и храну

Агенције
Хрватска фирма тражи раднике и у БиХ, плата 1.300 € уз плаћен стан и храну

Компанија “Сарађен” д.д., изводи различите грађевинске послове, а крајем прошле године добила је, с још три хрватске компаније, посао доградње и реконструкције система канализације и водоснабдјевања на подручју Агломерације Шибеник, вриједан око 38 милиона евра, али радника фали, пише Шибенски.

“Сад кад има посла, нема људи, а кад није било посла, људи је било вишка. Познато је да у Хрватској фали радника свих профила, а за нас грађевинаре су то тесари, зидари, армирачи и други грађевински радници. На домаћем терену тих радника одавно нема па смо их годинама “увозили” из Босне и Херцеговине. Али, ни тамо их више нема”, каже Марко Сарађен, власник једне од највећих грађевинских твртки на ширем шибенском подручју.

Додаје да је и БиХ празна.

“Отишли су за Аустрију и Њемачку и ми се сада окрећемо према Албанији, Македонији и Украјини. Тим радницима осигуравамо стан и накнаду за храну, а плаћа коју им нудимо је (нето!) од 1.200 до 1.300 € за тесара (1), те од 1.000 до 1.300 € за армирача и остала занимања, зависно о квалификацији”, наводи Сарђен.

Његова компанија тренутно броји 150 запослених, међу којима је двадесетак из Босне и Херцеговине, а због повећања послова треба их још.

Влада је, за разлику од претходних, ове године на вријеме утврдила годишњу квоту запошљавања странаца и повећала је те се послодавци, па тако и шибенски, не морају бринути око квоте. Простора има, али како ствари стоје, нема више радника у земљама у окружењу који би могли доћи радити у њихове компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана