“Хргуд” се ближи почетку изградње

Маријана Миљић
“Хргуд” се ближи почетку изградње

Требиње - “Електропривреда РС” ушла је у процедуру избора стручних консултаната за пројекат изградње вјетропарка “Хргуд” код Берковића.

У “Електропривреди РС” истичу да консултанте ангажују у складу са захтјевом Њемачки развојног фонда (KfW) који заједно са овим јавним предузећем финансира пројекат. Један консултант биће задужен за израду студије процјене утицаја на животну средину.

- Студија треба да уз еколошки обради и социолошки аспект и друге видове процјене утицаја као што је предвиђено директивама ЕУ, иако неки од њих нису захтијевани законима РС. На процјенама инсистира KfW да би била избјегнута евентуална оспоравања других земаља због могућег прекограничног утицаја. Активности овог консултанта биће финансиране из гранта у износу од 200.000 евра које обезбјеђује KfW – навели су у “Електропривреди РС”.

Задаци другог консултанта односе се на имплементационе активности и “Електропривреда” ће са њим припремати тендерски документ, спровести јавни позив за прикупљање понуда и извршити избор најповољнијег понуђача.

- Овај консултант остаје присутан у пројекту све док он не буде завршен, односно док не буду спроведена сва завршна испитивања на вјетропарку која показују да је извођач испунио уговорене обавезе - истичу у “Електропривреди”.

У овом предузећу подсјећају да се БиХ потписивањем уговора о придруживању Енергетској заједници ЕУ обавезала да ће слиједити и спроводити политике Енергетске заједнице. Њена основна начела базирана су на смањењу штетних емисија и потрошње струје из конвенционалних извора и на повећању удјела из обновљивих извора енергије.

- Савјет министара БиХ је 2012. усвојио одлуку о примјени директиве која се односи на промоцију производње електричне енергије из обновљивих извора којом је за БиХ утврђен обавезујући циљ да до 2020. године 40 одсто потрошње енергије долази из обновљивих извора. Тај удио је 2009. износио 34 одсто. РС је у складу са тим донијела акциони план о коришћењу обновљивих извора којим је преузета обавеза изградње различитих енергетских објеката који користе обновљиве изворе, укључујући и вјетрогенераторе укупне инсталисане снаге 100 мегавата. Дио те обавезе преузела је “Електропривреда РС” тиме што је аплицирала за концесију за изградњу вјетропарка инсталисане снаге 50 мегавата - наводе у “Електропривреди”.

Велику улогу у припремама за искоришћавање енергије вјетра имао је KfW, који је 2006. финансирао израду атласа вјетрова у БиХ. На основу тог документа 2012. и 2013. године је обављена једногодишња кампања мјерења брзине вјетра у РС на пет локација и за сваку од њих је урађена претходна студија изводљивости. Кампања је коштала 600.000 евра и финансирана је из гранта који је обезбиједио KfW. На основу резултата мјерења и препорука које су дале студије “Електропривреда РС” се опредијелила за Хргуд као једну од најперспективнијих локација на којој ће саградити свој први вјетропарк који ће имати директну и индиректну корист за Српску, а посебно за локалну заједницу.

Техничке карактеристике

960 до 1.100 метара - надморска висина подручја Хргуд

6,1 до 8,1 метара у секунди - средња годишња брзина вјетра

16 вјетрогенератора - капацитет вјетропарка

3 мегавата - инсталисана снага сваког вјетрогенератора

126 гигават-часова - процијењена нето годишња производња

64,5 милиона евра - укупна инвестициона вриједност пројекта

4,5 милиона евра - властита средства “Електропривреде РС”

60 милиона евра - кредит који обезбјеђује KfW

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана