Hidroelektrane isplivale iz minusa

Marijana Miljić
Hidroelektrane isplivale iz minusa

Banjaluka - Hidroelektrane u Srpskoj, koje posluju u sastavu preduzeća “Elektroprivreda RS” u prvom polugodištu ove godine uknjižile su dobit od 10,28 miliona KM, čime su znatno poboljšale svoje poslovanje u odnosu na prošlu godinu koju su završile u minusu.

“Hidroelektrane na Drini” za šest mjeseci ove godine uknjižile su dobit od 5,48 miliona maraka, dok su u istom periodu prošle godine bile u gubitku od 4,31 milion maraka. Ovo preduzeće je 2017. godinu završilo sa minusom od 13,02 miliona maraka.

Manju dobit ove godine od “HE na Drini” imale su “HE na Vrbasu” koje su polugodište završile sa plusom od 2,44 miliona maraka. U istom periodu prošle godine ovo preduzeće je poslovalo sa značajno manjom dobiti i to od oko 910.000 maraka, dok je 2017. godinu ipak završilo sa minusom od 3,61 milion maraka.

“Hidroelektrane na Trebišnjici” su za šest mjeseci ove godine uknjižile dobit od 2,36 miliona maraka. HET je na polugodištu prošle godine bio u minusu od 13,89 miliona maraka, dok je gubitak na kraju godine dostigao čak 24,32 miliona KM.

- Ova godina, kada je riječ o hidrologiji, nam ide naruku. Pored postojeće pogonske spremnosti koju obezbjeđujemo, potrebno je i da imamo dovoljan dotok vode u hidroakumulaciono jezero, što nam omogućuje proizvodnju u skladu sa planom poslovanja - rekao je direktor “HE na Vrbasu” Nedeljko Kesić. 

Naglasio je da su u skladu sa planom poslovanja ove godine ostvarili i veću proizvodnju i iskazali dobit od 2,44 miliona maraka.

- Rezultat prošle godine bio je lošiji upravo zbog nepovoljne hidrološke situacije i za neke mjesece nismo uopšte ispunili plan poslovanja. Mi očekujemo da ćemo ove godine ispuniti plan poslovanja. Za to nam je potrebna stoprocentna pogonska spremnost svih kapaciteta koji prate proizvodnju električne energije, ali i da nam hidrološka situacija bude u skladu sa tim planom - naveo je Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana