“Гребак” кроти вјетар у Херцеговини

Милијана Латиновић
“Гребак” кроти вјетар у Херцеговини

Невесиње - Влада Српске дала је сагласност за додјелу концесије за изградњу и коришћење вјетроелектране “Гребак” у Невесињу, а према процјени инвеститора, први киловати струје могли би бити произведени за три године.

Њемачка компанија “ВЕ Гребак” је прије годину започела реализацију плана изградње овог вјетропарка, а вриједност инвестиције процијењена је на 65 милиона евра.

У одлуци Владе РС која је објављена у “Службеном гласнику” наведено је да се поступак додјеле концесије покреће на основу иницијативе привредног друштва “ВЕ Гребак” из Невесиња.

- Потврђује се постојање јавног интереса за реализацију предметне концесије. Задужује се Министарство индустрије, енергетике и рударства да припреми документацију за јавно надметање и у сарадњи са Комисијом за концесије спроведе поступак додјеле концесије у складу са Законом о концесијама - наведено је у одлуци.

Извршни директор предузећа “ВЕ Гребак” Миралем Чампара је истакао да инвеститора очекује још много посла.

- Након добијања концесије слиједе двије године припремних радова, који се односе на рјешавање имовинско-правних односа, прикључивање вјетроелектране на мрежу, израду пројекта и добијање грађевинске дозволе. Када све то комплетирамо, почеће изградња. Тек за три године почеће монтажа турбине и производња електричне енергије - рекао је Чампара за “Глас Српске”.

Додао је да је процијењена инсталисана снага вјетроелектране око 49,5 мегавата, док је процијењена годишња производња око 130 гигават часова

Чампара је истакао да ће захваљујући овом пројекту бити отворена и нова радна мјеста.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић истиче за “Глас Српске” да је изградња вјетропарка планирана на узвишењу Гребак, које је свега пет километара удаљено од центра општине.

- Ово је веома значајна инвестиција за локалну заједницу, самим тим што ће на припремним радовима бити ангажована домаћа радна снага. Општина би према неким процјенама требало да има око 350.000 евра годишње од ренте од вјетропарка “Гребак” - истакао је Авдаловић.

Зимски центар

Миленко Авдаловић истиче да је у вријеме бивше Југославије на превоју Гребак планирана изградња зимског туристичког центра.

- Постављен је и темељ и ми очекујемо да ће инвеститор након што реализује пројекат изградње вјетропарка показати интересовање за наставак те приче и да ћемо унаприједити зимски туризам на подручју наше општине - рекао је Авдаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана