Грађевинске дозволе и порески систем коче бизнис

nezavisne.com
Грађевинске дозволе и порески систем коче бизнис

Брисел, Бањалука - Процедуре покретања бизниса, издавање грађевинских дозвола и порески систем су подручја у којима је БиХ најгора кад је у питању пословање, истиче се у новом економском извјештају Европске комисије за земље кандидате за чланство у ЕУ за четврти квартал 2018. годнине.

Европска комисија је такође регистровала да је у посљедњем кварталу дошло до пада индустријске производње, превасходно због смањења потражње на иностраним тржиштима. Ипак, успоравање се још није негативно одразило на запошљавање, с обзиром на то да је Европска комисија регистровала да је у посљедњем кварталу дошло до повећања броја новозапослених радника за три одсто.

Ефекти повећања плата такође су се показали, с обзиром на то да је, како је истакнуто, дошло до раста номиналних зарада за 3,5 одсто у поређењу године на годину, док је у новембру дошло до повећања плата за 4,9 одсто, што се, вјероватно, може приписати мјерама Владе РС.

Што се тиче бруто домаћег производа, он је, како је истакнуто у извјештају, успорио на три одсто у трећем кварталу у односу на 3,6 одсто забиљежених у првом и другом кварталу.

“Кључни фактор у овом успоравању је било смањење потрошње домаћинстава са 3,2 одсто у другом кварталу на 0,9 у трећем кварталу. Други важан разлог је смањње извоза добара и услуга на 5,3 одсто у поређењу с прошлом годином у односу на 6,5 одсто и 6,6 одсто у другом и трећем кварталу”, истакнуто је у извјештају.

Што се тиче запошљавања, највећи број новорегистрованих запослених посао су нашли у производњи и велепродаји, што, како наводе, чини око 70 одсто од укупног броја новозапослених.

“У октобру је регистровано око 18.000 новозапослених у односу на годину раније. Њих 13.000 запослено је у производњи и трговини, 2.000 у туризму, а 1.800 у јавни сектор, укључујући образовање и здравство”, истакнуто је у извјештају.

Упозоравају и да је удио омладине у укупној незапослености и даље забрињавајуће висок, а да је чак 80 одсто незапослених на бироу дуже вријеме.

Дирекне стране инвестиције у четвртом кварталу прошле године повећане су за 2,5 одсто у поређењу са 1,7 одсто у претходној години.

“Индиректни порези, који чине око 40 одсто укупних прихода у 2018, повећани су за седам одсто у поређењу с претходном годином, односно за шест одсто годину прије. Међутим, током године динамика прикупљања пореза је успорила”, навели су они.

Ратко Ковачевић, портпарол УИО, каже за “Независне” да је можда у трећем кварталу било благо успореног раста у односу на ранији период, али да је већ у четвртом кварталу дошло до пораста.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста SWOT, каже да је Република Српска као ентитет урадила добар дио посла кад је у питању побољшање пословног окружења и да оцјену Европске комисије да је пословно окружење лоше треба приписати чињеници да они стање гледају на нивоу БиХ.

“Што се тиче оног што кажу о спорости издавања грађевинских дозвола, ситуација је слична и у једном и у другом ентитету и мислим да ту има доста простора за побољшање”, рекао је Грабовац за “Независне”.

У дијелу који се односи на порески систем, рекао је да је потребно увести електронску размјену података, како би се смањиле могућности злоупотреба и дискреционих утицаја.

“То би требало да буде један од приоритета свих власти и мислим да би се врло брзо осјетили резултати”, истакао је Грабовац.

По његовом мишљењу, највећи изазов за бх. економију су исељавање радно способног становништва и неприлагођеност образовног програма потребама тржишта рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана