Грађевинари у Бањалуци пробијају рокове због недостатка добрих радника

srpskainfo.com
Грађевинари у Бањалуци пробијају рокове због недостатка добрих радника

Бањалука - Фирме које ових дана раде нискоградњу у Бањалуци пробијају све рокове, јер им недостаје квалитетне радне снаге, која све више одлази у иностранство.

Рекао је ово градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, наглашавајући да најмање наредна два мјесеца неће бити саниран ниједан дио пута, јер нема слободних извођача радова.

Након што се на јучерашној Скупштини града повела полемика око најактуелнијег проблема ових дана – гужве у саобраћају и пробијања рокова за завршетак радова, Радојичић је објаснио да се иза свега крију много дубљи проблеми.

Према његовим ријечима гужве у саобраћају и лоши путеви, посљедица су одласка квалитетне радне снаге, због чега фирме имају проблем и не могу да прате темпо који захтјева Градска управа.

– Чињеница је да не можемо стати са радовима. Сада се виде посљедице одласка становништва и радника, јер наше грађевинске фирме имају много проблема, због тога што немају довољно радника да могу да покрију све ово послове које смо започели – рекао је Радојичић.

Бањалука ове године улаже око 30 милиона КМ у различите пројекте, за које, каже градоначелник, треба много фирми и радника.

– Ми можемо да појачамо надзор и наплаћујемо пенале, ако неко пробије рокове или не уради квалитетно посао, али овдје се ради систематском проблему одласка квалитетне радне снаге и недовољног броја радника – додао је Радојичић.

Могло је и другачије

Са друге стране, поједини одборници сматрају да се није требало улазити у све пројекте одједном и да се све може урадити другачије.

– Срамота је да се један кружни ток прави више од пола године. Можемо сада отићи доле и видјети да два радника раде, а један пије пиво. Да се мене пита, фирми која толико гријеши и касни са радовима никада више не бих дао да ради иједан посао у граду – коментарисао је ПДП-ов одборник Драшко Станивуковић.

Сличног мишљења је Саша Лазић (НДП) који тврди да град, без обзира на све, није морао у исто вријеме да ради на три велика пројекта везана за саобраћај, јер та гужва свакодневно прави проблеме хиљадама људи који сваки дан иду са посла.

И рупе ће сачекати

Градоначелник је објаснио да најмање наредна два мјесеца неће бити саниране градске и приградске саобраћајнице, јер једноставно нема слободног извођача радова.

– Са оваквим законима о јавним набавкама никако не можемо рјешавати рупе на путу, јер не можемо радити незаконито. Не можемо узети фирму, довести је на улицу и рећи им да раде, морамо поштовати процедуре – рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана