Грађани повећали дуг, банке у дебелом плусу

nezavisne.com
Грађани повећали дуг, банке у дебелом плусу

Бањалука - Сваки становник Републике Српске у прошлој години банкама на њеном подручју у просјеку је био дужан 2.445 марака по основу кредита и у односу на 2017. годину свој дуг повећао је за 148 марака, показују подаци Агенције за банкарство Републике Српске.

До те цифре се долази када се укупна задуженост становништва по кредитима банака које послују у РС, а која износи 2,86 милијарди КМ, подијели са бројем становника из посљедњег пописа, а то је 1.170.342.

Када се у збир узму и пословнице из Федерације БиХ, дуг износи готово три милијарде марака и већи је за шест одсто, или 177,4 милиона КМ, у односу на крај претпрошле године.

Ако се гледа намјена, у 73 одсто случајева су у питању кредити за општу потрошњу, са стопом раста у 2018. години од шест одсто.

Кредити за стамбене потребе износили су 653 милиона КМ, или 22% укупних кредита грађанима, са стопом раста од 9% у односу на стање на крају 2017. године (600,8 милиона КМ).

Кредити за обављање дјелатности грађана износе 150,2 милиона КМ с истим учешћем од пет одсто у укупним кредитима као и 2017. године.

Када су у питању кредити опште потрошње, највеће учешће имају ненамјенски готовински, који износе 1,91 милијарду КМ. Остатак отпада на прекорачење по рачунима, задужење путем картица, куповину аутомобила и остале кредите за општу потрошњу.

Муриса Марић, из Удружења потрошача “Дон” у Приједору, каже да су грађани презадужени, али да без кредита једноставно не могу испуњавати основне људске потребе.

“Мислим да ће сваке године износ задужења бити већи, а да ће расти и број људи који се задужују јер се овакав раст цијена не може испратити повећањем примања за 30 марака”, каже она и додаје како су ненамјенски кредити, по обичају, и најнеповољнији када је камата у питању.

Према њеним ријечима, док једни покушавају да путем задуживања плате одређене животне трошкове, други дижу кредите како би затворили постојеће и тако продубљују своју агонију.

Иначе, банкарски сектор Републике Српске у 2018. години исказао је нето добит у укупном износу од 85 милиона марака, што је за 12 одсто мање него 2017. године, када је свих осам банака исказало нето добит у износу од 96,2 милиона КМ. Једна банка је у 2018. години исказала губитак у износу од 10,8 милиона КМ.

“Банкарски сектор Републике Српске је стабилан и адекватно капитализован, а ликвидност и профитабилност су на задовољавајућем нивоу”, оцјењују у Агенцији за банкарство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана