Грађани чувају 11,83 милијарде КМ у банкама

Свјетлана Ђуричић
Грађани чувају 11,83 милијарде КМ у банкама

Сарајево - Укупни депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ на крају септембра ове године достигли су 11,83 милијарде КМ, што је, према подацима Централне банке БиХ (ЦББиХ), до сада највећи забиљежени износ.

Депозити се континуирано повећавају, па су тако у поређењу са стањем на крају септембра прошле године порасли за чак 808,9 милиона КМ или 7,8 одсто. 

- Најбрже расту трансакцијски депозити, који су скочили за 18 одсто или 489 милиона КМ, те депозити по виђењу који биљеже раст од 14,4 одсто, односно 311 милиона - рекли су из ЦББиХ поводом 31. октобра - Свјетског дана штедње.

Додали су да депозити становништва имају далеко највеће учешће у укупним депозитима код комерцијалних банака, од 55,4 одсто, те представљају важну основу финансирања и функционисања банака.

- Орочени и штедни депозити у септембру су износили 5,45 милијарди КМ или 46,1 одсто укупних депозита становништва, од чега краткорочни депозити чине 500 милиона КМ, а дугорочни 4,95 милијарди - нагласили су из ЦББиХ. Додали су да су орочени и штедни депозити на годишњем нивоу порасли за 0,3 одсто или 18 милиона КМ, а на њихов успорени раст утиче и стални пад каматних стопа. 

У Централној банци истичу да трансакциони рачуни и депозити по виђењу чине 6,38 милијарди КМ или 53,9 одсто укупних депозита становништва.

- Депозити становништва у домаћој валути износе 5,54 милијарде КМ или 46,8 одсто, што је значајно више него прије пет година када је тај удио депозита био 38 одсто. Депозити у еврима износе 5,7 милијарди КМ или 48,2 одсто, а у осталим страним валутама 591 милион КМ или пет одсто - кажу у ЦББиХ.

- Стабилан домаћи банкарски сектор, уз поуздан систем за осигурање депозита, пружа гаранцију становништву да новац држи на рачунима у банкама - закључили су у ЦББиХ.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић истиче да иза рекордног раста штедње не стоје висока примања, већ несигурност улагања.

- Многи не улажу новац нигдје, него га радије чувају. Такође, због нестабилне ситуације у БиХ, становници желе да што више уштеде да би имали какву-такву сигурност у случају кризе - каже Дудуковић и додаје да таква ситуација није добра. Он наглашава да се стално говори о страним улагањима, а подаци показују да и у БиХ има довољно новца.

Пад камата

ИЗ ЦББиХ су истакли да су каматне стопе за орочене депозите у еврима са договореним доспијећем од годину до двије смањене са 3,28 одсто, колико су износиле 2013. године, на 1,19 одсто у првих девет мјесеци ове године. За орочене депозите са договореним доспијећем преко двије године биле су на нешто вишем нивоу, али с истим трендом смањивања.

Навели су и да су се каматне стопе на орочене и штедне депозите становништва у маркама са договореним доспијећем од годину до двије смањивале са 3,26 одсто на 1,28 одсто, а за орочење преко двије године са 3,66 одсто на 1,37 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана