Горивo у Бањалуци скупље него у Бијељини

nezavisne.com
Горивo у Бањалуци скупље него у Бијељини

Бањалука, Бијељина - На пумпи у Улици Стефана Дечанског у Бијељини за литар бензина јуче је требало издвојити 1,94 КМ, док му је, на бањалучким продајним мјестима, цијена износила од 2,20 КМ па навише.

Дакле, ако у резервоар у граду на Врбасу наспете 55 литара горива, у најбољем случају коштаће вас 121 марку, док вам је у највећем семберском граду за то потребно 106,7 КМ, односно око 14 КМ мање.

Готово идентична ситуација је и са дизелом, који у Бијељини кошта већ од 1,99 КМ, док му је цијена у Бањалуци јуче била од 2,23 до 2,34 марке.

И на свим осталим бијељинским бензинским пумпама цијене су знатно ниже него у Бањалуци, али и у другим градовима, попут Приједора, гдје гориво кошта око 2,30 КМ.

Возачи који гориво сипају у највећем граду Српске огорчени су и питају се како су могуће толике разлике у цијенама. Напомињу да је оваква ситуација и те како узела данак, а њихове прогнозе још су песимистичније.

“Ако овако остане, ми нећемо моћи радити, мораћемо затварати фирме! Зашто не смањују цијене горива? Добро, слободно је формирање цијена, али је невјероватно да је толика разлика код нас и у Бијељини”, жали се за “Независне” Глиго Чикић, предсједник Управног одбора Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС.

И бањалучки таксисти се питају када ће овај град коначно запљуснути талас појефтињења нафтних деривата.

“Вјероватно власници бензинских пумпи имају простора да појефтине гориво у Бањалуци. Овдје је већа продаја, а самим тим и зарада. Они, међутим, трендове у свијету прате само када дође до поскупљења, што није случај и када дође до појефтињења”, оцјењује за “Независне” Драган Пуришић, предсједник Удружења “Бањалучки такси”.

Саговорник “Независних”, упућен у дешавања на тржишту нафтних деривата, истиче да све више пада у воду изговор овдашњих прометника, по којем је гориво код нас најјефтиније у региону.

“На почетку прошле године, Хрватска је имала већу цијену у односу на нас за 75 фенинга, а сада је та разлика свега 17 фенинга. Разлика у односу на Србију била је 49 фенинга, а сада је 26 фенинга”, истиче саговорник “Независних”.

Додаје да су, свакако, на овакав тренд утицале акцизе, али...

“Акцизе јесу појеле дио ове разлике, али и неко други је омастио брке и приближио нас цијенама из окружења, које су некад биле пуно веће него код нас”, напомиње наш извор.

Са друге стране, власници бензинских пумпи подсјећају да се цијене формирају слободно, што значи да нема изгледа да држава интервенише у смислу лимитирања малопродајне цијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана