Гориво мора појефтинити 10 фенинга?

nezavisne.com
Гориво мора појефтинити 10 фенинга?

Бањалука, Сарајево - Стекли су се услови да цијене горива на бензинским пумпама у БиХ буду смањене за бар пет до десет фенинга по литру.

То је за “Независне” рекао саговорник који деценијама прати стање на тржишту енергената, а који сматра да су пумпаџије изгубиле аргументе за садашње цјеновнике, јер им наруку не иду ни рафинеријске цијене, које су срезане, ни стање на свјетском тржишту, гдје је дошло до потонућа вриједности сирове нафте.

Како појашњава, барел нафте је почетком октобра коштао 86 долара, а данас му је цијена 71 долар, што представља пад од чак 17 процената.

“Тада, када је барел коштао 86 долара, плаћали смо бензин 2,36 КМ, а данас плаћамо око 2,31, што значи да нам гориво није појефтинило ни приближно онолико колико је требало”, истиче наш саговорник.

РАЗЛИКА: Како додаје наш саговорник, његове тезе могуће је доказати и на примјеру забиљеженом у јануару ове године, када је барел сирове нафте коштао приближно колико и данас (око 70 долара).

“Тада нам је бензин 95 коштао око 1,96 КМ”, истиче наш извор, који додаје да у разлику у цијени треба урачунати и курс долара, као и акцизе, али да, и када се та два параметра узму у обзир, опет има простора да се износи на цјеновницима бх. бензинских пумпи “срежу”.

Своју тврдњу поткрепљује и податком да је од половине прошле седмице, како каже, дошло и до пада рафинеријских цијена, а на које се пумпаџије најчешће позивају када правдају своје цијене.

“Зато тврдим да има простора да гориво појефтини од пет до десет фенинга”, истиче наш саговорник.

ПАД: Да би цијене на бх. бензинским пумпама требало да падну, сматрају и у Институцији омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ.

“С обзиром на кретање цијена нафтних деривата на глобалном тржишту, и с тим у вези посљедња снижења, очекивано би било снижење цијена истих производа на тржишту Босне и Херцеговине, што нажалост није случај”, рекли су за “Независне” у Институцији омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ.

Како су додали, дешава се заправо обрнуто.

“Кад је у питању повећање цијена, оно се увијек примијени и на домаћем тржишту без одлагања, а кад је у питању снижење, увијек се ради о закашњењу или изостанку”, навели су омдусмани.

У Федералном министарству трговине казали су нам да су им и даље стижу најаве представника бензинских пумпи за снижење цијена горива од пет фенинга по литру.

ТРЕНД: Хоће ли до таквог тренда доћи и у РС, није познато, јер трговци карте не показују.

“Ми ћемо се у уторак (данас) огласити саопштењем у којим ћемо дати одговоре на питања у вези са недоумицама које људи имају. Што се тиче кретања цијена горива, то не можемо да коментаришемо”, рекли су из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Цијене горива у БиХ су поприлично шаролике, што, између осталог, зависи и од бензинске пумпе и од града.

На једној пумпу у Тузли дизел и бензин јуче су коштали 2,36 КМ, а сличне цијене, са понеким фенингом одступања, забиљежене су и у Санском Мосту.

Гориво у Бањалуци кошта између 2,30 и 2,40 фенинга, али је могуће пронаћи и бензинске пумпе гдје су цијене за неколико фенинга испод 2,30 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана