Гориво јефтиније до седам фенинга

nezavisne.com
Гориво јефтиније до седам фенинга

Бањалука - И до седам фенинга појефтинило је гориво на неким бензинским пумпама у Бањалуци, чиме је крак таласа резања цијена бензина и дизела, након Семберије, захватио и највећи град Републике Српске.

Да ће доћи до овог тренда, “Независне” су објавиле прије неколико дана, позивајући се на информације из ресорног министарства, али и на став прометника нафтних деривата.

На једној од бензинских пумпи у Бањалуци у понедјељак је еуросупер 95 коштао 2,34 КМ, а у петак му је цијена износила 2,27 КМ по литру.

Еуросупер 98 је првог радног дана у овој седмици коштао 2,40 КМ, док је четири дана касније за литар тог горива требало издвојити четири фенинга мање. Дизел је појефтинио три фенинга, односно са 2,34 на 2,31 КМ.

За дизел је на неким пумпама Бањалуци у петак требало издвојити 2,28 КМ по литру. Бијељински возачи потврдили су нам да код њих гориво по литру кошта око 2,20 КМ. Када је ријеч о ФБиХ, гориво, како нам је потврђено, кошта између 2,30 и 2,35 КМ.

Борци за заштиту потрошача сматрају да има још простора за појефтињење горива те позивају прометнике да се солидаришу с грађанима.

“Код нас, у регији Бијељина, дошло је до појефтињења горива, али сигурно има још простора за ниже цијене”, рекли су за “Независне” из Удружења потрошача “Звоно” Бијељина.

Возач Огњен Палалић из Мркоњић Града истиче да су цијене горива и даље неприхватљиве за наш стандард.

“Овај проблем треба трајно рјешавати, јер појефтињење од неколико фенинга возачима не значи ништа. Институције морају да се ухвате у коштац са чињеницом да од цијене горива зависе све остале цијене, те хитно интервенишу, како би грађанима олакшале борбу са свакодневним проблемима”, сматра Палалић.

Подсјетимо, недавно су из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима РС наговијестили да ће доћи до пада цијена.

“Уколико рафинерије у окружењу снизе цијене горива (што се може очекивати), дистрибутери у РС ће одмах снизити цијене на бензинским пумпама”, саопштио је Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана