Фирмама краћи пут до страних тржишта

Маријана Миљић
Фирмама краћи пут до страних тржишта

Бањалука - Европска мрежа предузетништва важна је полуга за предузећа из Српске јер им пружа могућност да успоставе пословну сарадњу са другим фирмама и понуде производе и услуге на тржишту 60 земаља.

Конзорцијум Европске мреже предузетништва РС је од 2016. године члан Европске мреже предузетништва која прославља десет година постојања.

- За нас је ова мрежа важна јер је то платформа путем које предузећа могу остваривати сарадњу и понудити производе и услуге на тржишту 60 земаља и 600 институција. У том кругу свако може препознати свој интерес. Мала и средња предузећа кроз семинаре и едукације могу унаприједити знања и постати конкурентнија - казала је директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић.

Акценат Европске мреже предузетништва је на иновацијама и технологијама без којих предузећа не могу бити конкурентна.

- Због тога је важно да смо дио ове породице из које можемо црпити знања и искуства - рекла је Ристићева.

Ова предузетничка мрежа је за десет година рада подржала више од шест милиона предузећа широм свијета.

- Конзорцијум из РС је 2016. године примљени у ову асоцијацију. Усмјерени смо ка интернационализацији пословања, унапређењу иновативних капацитета, трансферу технологија и приступу финансијама. До сада је подржано око 1.200 наших предузећа, а око 350 кроз пословне сусрете организоване широм Европе - рекао је Бојан Чудић из Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.

Нагласио је да ће фокус у даљим активностима бити на унапређењу иновативних капацитета предузећа и пројектима сарадње привреде и науке, на основу чега би фирме из РС могле да добију и новац од европских фондова.

Платформа је корисна и ван привреде, а примјер је Природно-математички факултет у Бањалуци, који је захваљујући Европској мрежи предузетништва развио адитив за мазива базиран на нанотехнологији.

- Тај адитив израдиће домаћа компанија “Техносинт”, а анализираће га партнери из Италије, Финске, Шпаније и Бугарске. Ми покушавамо да остваримо контакт са свим предузећима из РС и шире са којима можемо да сарађујемо како би напори на пољу науке имали резултат - казала је шеф студијског програма за хемију на Природно-математичком факултету Милица Балабан.

Добру сарадњу са Европском мрежом предузетништва има и бањалучка компанија “Ланако”.

  • Захваљујући овој мрежи 8. јуна у Скопљу заказани су сусрети са другим компанијама из ове индустрије - казала је менаџер корпоративних комуникација у “Ланаку” Нина Кременовић.

Конзорцијум

У саставу Конзорцијума Европске мреже предузетништва РС су Привредна комора РС, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и Иновациони центар Бањалука. Дио конзорцијума су и универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана