Фагус подиже прву електрану на биомасу

Маријана Миљић
Фагус подиже прву електрану на биомасу

Бањалука - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС издало је грађевинску дозволу компанији "Фагус" из Котор Вароша за објекат когенеративног постројења на биомасу - дрвни отпад у Кнежеву.

Објекат ће бити изграђен у оквиру комплеска дрвне индустрије "Номар" из Кнежева, која послује у саставу групације "Фагус". То ће бити први објекат намијењен за производњу електричне и топлотне енергије на ову врсту обновљивог извора енергента у БиХ. Пројектована топлотна снага електране износи пет мегавата, а за производњу електричне енергије 820 киловата.

Власник компаније "Фагус" Мирослав Малијевић изјавио је да милионску инвестицију планирају завршити ове године и пустити у функцију постројење на биомасу.

- Урађен је већи дио посла на том објекту и у току су припреме за инсталацију. Све тече по плану и за сада немамо никаквих проблема. Надамо се да ће тако бити и даље. Овом инвестицијом отварамо прилику за додатно запошљавање радника из Кнежева, а с друге стране добијамо еколошки здраву и чисту енергију из обновљивих извора, односно као нуспроизвод у процесу примарне прераде дрвета - истакао је Малијевић.

Он је упутио писмо министарки за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренки Голић у којем је захвалио тој институцији на високопрофесионалном односу. Малијевић каже да је имао потребу да упути писмо Голићевој јер су ријетки случајеви да неко професионално и без икаквих условљавања уради свој посао на вријеме.

- Желим да захвалим на експедитивности и сусретљивости коју сте исказали и да похвалимо све запослене са којима смо дошли у контакт приликом подношења захтјева за издавање грађевинске дозволе за изградњу прве електране на биомасу у БиХ. Јасна упутства и професионалан однос усмјерио нас је у добром правцу који је резултирао успјешним активностима на прикупљању потребне документације. Висок ниво професионалности који сте показали у овом поступку су најбољи примјер како се сви други субјекти и институције треба да понашају. Наше позитивно искуство радо ћемо пренијети у комуникацији са другим субјектима и медијима јер сматрамо да позитивне примјере треба истицати како бисмо заједно унаприједили окружење у којем живимо и радимо - навео је Малијевић у писму.

Голићева је истакла да је Законом о уређењу простора и грађењу прописано да је министарство дужно да у року од 15 дана изда грађевинску дозволу инвеститору који испуни услове за издавање дозволе.

- Службеници министарства, поступајући по закону и крајње професионално, настоје да дозволе издају и у роковима краћим од прописаних. Ажурност инвеститора у прикупљању прописане документације је пресудна, а запослени у министарству  настоје да инвеститору на професионалан и законом прописан начин дају конкретна упутства и информације како би поступак за издавање потребних одобрења био максимално скраћен и како то не би била кочница за инвестиције и запошљавање нових радника - истакла је Голићева и додала да похвале пријају, али уједно и обавезују.

Струја за продају, топлотна енергија за погоне

Дио енергије која буде произведена у новој електрани служиће за потребе дрвне индустрије "Омар", док је дио намијењен за комерцијалне сврхе.

- Произведена струја биће продавана, док ће топлотна енергија у потпуности служити овом предузећу у процесу производње финалних производа - рекао је Мирослав Малијевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана