Економија у БиХ на климавим ногама

Милијана Латиновић
Економија у БиХ на климавим ногама

Бањалука - Економски раст у БиХ још је на климавим ногама, а економисти упозоравају да без стабилне политичке ситуације у земљи и улагања у пословни амбијент нема значајнијег раста бруто домаћег производа (БДП).

Да је раст привреде и даље недовољан потврђује и најновији извјештај Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), која је снизила процјене економског раста у БиХ наводећи да ће БДП у овој години порасти за три одсто, док је раније ове године прогнозирала да ће износити 3,3 одсто.

Подаци из тог документа говоре да су успорене реформе узрок слабијег економског раста, а упркос најави да БиХ идуће године очекује економски раст од 3,5 одсто, ЕБРД упозорава да би поједина дешавања могла успорити напредак.

- Јавне институције ће уз инфраструктуру бити подршка расту у наредном периоду. Ипак, неизвјесност повезана са резултатима општих избора остаје важан ризик за могуће кретање уназад. Реформе су успориле у сусрет општим изборима, а посљедњи преглед Програма Међународног монетарног фонда је на чекању због забринутости у вези са новим приједлозима за потрошњу у оба ентитета - навели су у ЕБРД-у.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић истиче да су прогнозе о расту БДП-а увијек много оптимистичније на почетку године, те да често ситуација није таква на крају.

- Посљедњих година раст БДП-а се креће око три одсто и то је недовољно, јер ми нисмо високоразвијена земља гдје би то било нормално. Да бисмо ми некако сустизали развијене земље и имали другачију слику економског раста, тај проценат би требало да буде минимално пет - рекао је Дудуковић.

Наглашава да је неопходна стабилизација политичке ситуације како би привукли што више инвеститора, који би имали неку гаранцију да капитал који улажу у ове просторе неће пропасти.

- Треба радити на побољшању пословног амбијента, јер једино раст реалног сектора може довести до значајнијег раста бруто домаћег

производа - истакао је Дудуковић.

Главни покретачи

Економисти ЕБРД-а наводе да је у 2018. години настављен умјерен раст јер је привреда у првом полугодишту порасла за 2,9 одсто у односу на годину раније.

- Услуге, а нарочито домаћа трговина, и даље су главни покретач раста, подржане приватном потрошњом. Видљив је напредак у индустрији, а ниво инвестиција се опоравио након успоравања у прошлој години усвајањем закона о повећању акциза на гориво, чиме је отворен пут за наставак финансирања инфраструктуре - навели су из ЕБРД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана