ЕБРД инвестирао 1,1 милијарда евра на у Балкан

Срна
ЕБРД инвестирао 1,1 милијарда евра на у Балкан

Сарајево - Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ објавила је данас да је током претходне године на Балкану инвестирала 1,1 милијарду евра у 67 пројеката.

Из ЕБРД-а је саопштено да је ниво инвестиција у 2018. години за 700 милиона евра већи у односу на годину прије, када је било укупно 57 пројеката.

Банка је интензивирала везе у југоисточној Европи, а ЕБРД је учествовала и у једном од највећих инвестиционих пројеката у модернизацију Аеродрома "Никола Тесла" у Београду.

Банка је превазишла значајне економске изазове у бројним земљама како би одржала одличан ниво инвестиција и подржала реформе у свим својим регијама у 2018. години, истичу из ЕБРД-а.

Финансирано је 395 пројеката у укупном износу од 9,5 милијарди евра, што је врло близу рекордном износу од 9,7 милијарди евра за 2017. годину.

За 2019. ЕБРД је истакла да је поставила амбициозне циљеве као подршку глобалној развојној агенди.

Директор ЕБРД-а Сума Чакрабарти је рекао да је ова организација опредијељена за унапређење и квантитета и квалитета инвестиција.

На овогодишњем самиту у Сарајеву, који ће се одржати у мају, званичници ЕБРД-а расправљаће и о могућности интензивирања и проширења инвестиција на Балкану.

ЕБРД је у прошлој години издвојио 36 одсто својих средстава за еколошке пројекте, а за наредне двије године планирано је повећање тих издатака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана