Dužnici odnijeli koliko i poplave

Milijana Latinović
Dužnici odnijeli koliko i poplave

Banjaluka - Ukupan dug za poreze i doprinose u Republici Srpskoj na kraju prošle godine iznosio je 1,153 milijarde maraka, što je ekvivalentno iznosu direktne štete u 41 lokalnoj zajednici koja je prouzrokovana poplavama koje su Srpsku pogodile u maju 2014. godine.

U Poreskoj upravi Republike Srpske ističu za “Glas Srpske” da je dug na kraju prošle godine bio manji za 3,38 miliona u odnosu na kraj 2017. godine, a na listi najvećih dužnika su preduzeća u stečaju i javne zdravstvene ustanove, dok se najveći dio duga odnosi na obaveze za poreze i doprinose na lična primanja.

Navode da su inspektori te uprave u prošloj godini obavili ukupno 3.916 kontrola, od čega su 3.454 redovne terenske i kancelarijske kontrole, 351 kontrola stečaja i likvidacije, te 111 ponovljenih kontrola. Kod 2.609 izvršenih kontrola, odnosno 67 odsto od ukupnog broja, utvrđene su nepravilnosti počinjene od strane poreskih obveznika.

- Kod 2.536 poreskih obveznika utvrđena je nova obaveza sa kamatom od 40,89 miliona KM. Za utvrđene obaveze inspektori su donijeli rješenja za plaćanje 37,7 miliona KM - naveli su u Poreskoj upravi.

Pojašnjavaju da se razlika između novoutvrđenih obaveza i obaveza naloženih rješenjima inspektora odnosi na preplate i obaveze za koje obveznici nisu podnijeli poreske prijave, a platili su ih.

- U dobrovoljnom periodu uplaćeno je 7,34 miliona KM ili 19,5 odsto od ukupnih obaveza naloženih rješenjima u 2018. godini. Po osnovu kontrola završenih u prethodnom periodu, lani je u dobrovoljnom roku naplaćeno dodatnih 2,08 miliona KM - istakli su u Poreskoj upravi.

Naglašavaju da je implementacijom novog integrisanog informacionog sistema omogućeno automatsko izdavanje opomena, kao i izrada rješenja prinudne naplate, što je imalo pozitivan efekat na naplatu javnih prihoda koji su u nadležnosti Poreske uprave RS, ali i na zaustavljanje gomilanja dugovanja.

- Da je to tako pokazuju i podaci da je Poreska uprava u 2018. godini na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,440 milijardi maraka, što predstavlja rekordnu naplatu javnih prihoda od osnivanja uprave - istakli su u Poreskoj upravi i dodali da je naplata javnih prihoda lani veća za četiri odsto u odnosu na 2017. godinu, odnosno naplaćeno je 87,3 miliona maraka više.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže za “Glas Srpske” da je žalosno to što vjerovatno najveći dio dugovanja koja su se nagomilala proteklih godina nikada neće biti naplaćen.

- Ne smijemo dozvoliti više da ta dugovanja rastu. Ono za šta se mi zalažemo je da se uvijek javno iznese ime i prezime svakog dužnika, bez obzira na to ko on bio. Neophodan je ažurniji rad nadležnih institucija kako bismo imali što manje nesavjesnih poslodavaca i puniji budžet Srpske - rekao je Škrebić.

Fiskalizacija

U Poreskoj upravi RS navode da su, kada je u pitanju fiskalizacija, inspektori lani obavili 3.625 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, te su zbog uočenih nepravilnosti izdali 1.549 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od oko 1,1 milion maraka.

- Inspektori su za 517 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa - naveli su u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana