Дуг од минуса на рачуну 110 милиона КМ

Маријана Миљић
Дуг од минуса на рачуну 110 милиона КМ

Бањалука - Задуженост грађана на основу прекорачења на рачуну износила је на крају прошле године 110,3 милиона КМ и смањена је у односу на годину раније за 2,2 милиона.

За разлику од минуса на рачуну укупно задужење становника РС у претходне три године иде узлазном путањом. Према неревидираним подацима банака укупни кредити грађана на крају прошле године износили су 2,182 милијарде марака и већи су за седам одсто у односу на крај 2016. године, када су били тешки 2,031 милијарду. На крају 2015. године укупно задужење грађана износило је 2,021 милијарду марака.

Дуг грађана у виду прекорачења на рачуну на крају прошле је учествовао са пет одсто у укупној задужености становништва.

- Овај вид кредита грађана у прошлој години је смањен за 2,2 милиона или два одсто у односу на крај 2016. године, када су износили 112,5 милиона КМ и имали учешће од шест одсто у укупним кредитима становништва. Кредити грађана у виду прекорачења на рачунима на крају 2015. године износили су 112,1 милион КМ и такође су имали учешће од шест одсто у укупним кредитима становништва - казали су у Агенцији за банкарство РС.

Камате које банке обрачунавају приликом одласка у минус су у 2017. години имале различити тренд, али је расла за потрошаче много важнија ефективна каматна стопа.

- Просјечна пондерисана номинална каматна стопа на прекорачења на рачунима становништва у 2017. години износила је 13,14 одсто и мања је за 0,08 одсто у односу на годину ранијем када је износила 13,22 одсто, док је у 2015. била 13,48 одсто. Ефективна каматна стопа на ове кредите 2017. је износила 15,59 одсто, годину раније 15,37, а 2015. године 15,11 одсто - подаци су Агенције за банкарство.

Економисти истичу да грађани РС из разних мотива посежу за задуживањем у виду прекорачења на рачунима - од куповине основних потрепштина до луксузне робе и финансирања годишњег одмора.

- Велики број грађана нема довољно прихода за подмирење основних потреба живота па због тога неријетко посежу за овим кредитима. Постоје и они који неопрезно посежу за овим задужењем да би купили луксузну робу или отишли на годишњи одмор. Због висине камате ријеч је о најскупљој варијанти кредитирања и ту треба бити и те како опрезан - казао је извршни директор Удружења економиста РС - СЊОТ Саша Грабовац.

Коментаришући благи пад обима задужености грађана на основу прекорачења на рачуну, Грабовац истиче да су на то утицала два разлога.

- То можемо приписати управо томе да су појединци већ ушли у минус на рачунима, тако да немају простора за додатно задуживање. Они други су схватили да је такав начин задужења само тренутно рјешење које може погоршати стање и створити још веће проблеме за идући период па су одустали од тог вида задуживања - навео је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана