Дуг блокирао рачуне “Униса”

Маријана Миљић
Дуг блокирао рачуне “Униса”

Дервента - Проблеми у дервентској Фабрици цијеви “Унис” се гомилају, а сада су блокирани и рачуни овог посрнулог предузећа.

Менаџмент некадашњег гиганта већ годинама обећава радницима да ће пословање кренути узлазном путањом и да ће имати довољно новца за плате, доприносе и накнаде. Од тих обећања управа за сада испуњава само једно и исплаћује само плату без пореза и доприноса. Због такве ситуације и радници који су стекли услове за пензију не могу да остваре то право. Они се већ данима окупљају испред капије “Униса” и траже да им управа исплати оно што им припада.

- Услове за пензију стекло је осам радника, али то не могу остварити јер управа само обећава, а не уплаћује новац који дугује за доприносе за пензијско-инвалидско осигурање. Доста нам је тога. Посљедњи пут су нам рекли да ће дуговања за доприносе исплатити до краја маја, али као и раније, од тога није било ништа. Свим запосленима доприноси нису уплаћени од августа прошле године - казала је предсједница Синдикалног одбора радника “Униса” Радосава Миланковић.

Због такве праксе менаџмента два радника “Униса” намјеравају да се упуте у Бањалуку и затраже да се предсједник РС Милорад Додик укључи у рјешавање њихових проблема.

- Они ће сачекати још до понедјељка да виде хоће ли ишта бити од уплате доприноса за пензијско-инвалидско осигурање. Ако опет ништа не буде, ићи ће у парк “Младен Стојановић” и тамо сачекати да их прими предсједник. Спремни смо и на штрајк глађу само да добијемо оно што смо зарадили - казала је Миланковићева.

У управи “Униса” истичу да су тачне тврдње радника, али да не знају када ће уплатити новац за доприносе.

- Чекамо да наплатимо двије фактуре за испоручену робу како бисмо радницима који треба да буду пензионисани уплатили доприносе. Када ће то бити, не знам. Вјероватно идућих дана. Рачуне нам је блокирала Пореска управа РС јер имамо милионски дуг за порез и доприносе - казао је директор “Униса” Душан Живковић.

“Унис” се налази у врху најновије листе највећих дужника Пореске управе РС креиране на основу података закључно са 1. мајем и за порезе и доприносе дугује 10,46 милиона КМ.

Колапс “Униса” довео је у проблеме и Извозно-кредитну агенцију БиХ, која му је 2013. године издала гаранције вриједне скоро 200 милиона иако је њен капитал износио свега око 52 милиона.

Посао са Русима

Управа “Униса” је раније најављивала и сарадњу са компанијом из Русије, а Душан Живковић наводи да су уговори требали да буду потписани почетком седмице.

- Не знам да ли су ти главни преговори завршили потписивањем споразума. Нисам још добио информацију - навео је Живковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана