Дрвопрерађивачи писали Савјету министара

ATV
Дрвопрерађивачи писали Савјету министара

Дрвопрерађивачи у Српској и Федерацији годину дана чекају да Савјет министара БиХ усвоји иницијативу о забрани извоза сирових трупаца.

Забрану су тражила удружења дрвопрерађивача и енитетска министарства, а владе Републике Српске и ФБиХ, на заједничкој сједници усагласиле ставове и све послале Савјету министара БиХ. Одговора кажу у Минситарству пољопривреде и шумрства Српске,  још нема. 

“Ми смо такође у назад неких мјесец дана поново иницирали једним дописом да се активира тај процес и ево чули смо из медија да је министар Шаровић, изјавио да ће разматрати то. Мени је драго што је дошло до тог момента да се то крене са том процедуром иако нисмо задоовљни зашто је то толико дуго чекало у Министарству спољне трговине. Не очекујемо да ће се експресно брзо рјештити та коначна забрана дрвних сортимената, односно увођења такси на резану грађу”, каже Горан Зубић, помоћник министра за шумарство.

Гдје је запело у Министарству спољне трговине и економских односа, нисмо сазнали. Мирко Шаровић, министар у техничком мандату, није одговарао на наше позиве. Иницијативом је тражено да се на двије године спусти рампа на извоз трупаца и сирове грађе, с циљем бољег снабдијевања домаћих дрвопрерађивачких капацитета. Према иницијативи, такса на извоз метра кубног храста била би 120 марака, букве 60, а  огревног дрвета 18 марака.Тим новцем финансирало би се деминирање шума и градили шумски путеви. 

“Оно што смо сматрали важно да се онемогући препродвцима, оним који нису, који некако долазе до сировине тих сортимента из шума, не прерађују него је реекспортују. Најчешће ако је реекспортују вани онда је то велика штета. то је највећи мотив због чега смо се ми опредијелили за заштититу. Ми смо свјесни да та мјера нема могућност дугорочну одрживост, с обзиром на обавезе које постоје у међунаордним преузетим споразумима”, каже Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске.

У Удружењу шумарства кажу да, за прва четири мјесеца,  биљеже благи пад у преради дрвета и то за 0,7 одсто, 11 одсто мању производњу намјештаја, око 11 одсто мањи извоз дрвета и намјештаја. Дрвопрерадјивачи очекују да ће ту слику промијенти сутрашње  потписивање оквирних петогодишњих уговора између ЈП „Шуме Републике Српске” и 49 стратешких предузећа из области прераде дрвета. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана