Други међународни сајам некретнина у Бањалуци: Инвестицијама јачи вјетар у леђа

Милијана Латиновић
Други међународни сајам некретнина у Бањалуци: Инвестицијама јачи вјетар у леђа

Бањалука - Други Међународни сајам некретнина и инвестиција “Banjaluka invest real estate expo 2018 (BLIRE), који је јуче свечано отворен у “Бањалучком велесајму”, окупио је 50 излагача из пет земаља, те компаније и институције које учествују на сајамским панел дискусијама.

На сајму се током дводневног програма представљају инвеститори стамбено-пословних објеката, произвођачи и дистрибутери материјала за градњу, а учествују и агенције за некретнине, пројектни бирои, архитекте, банке, осигуравајуће куће и инвестициони фондови.

Основни циљеви сајма су привлачење инвестиција у Српску и представљање грађевинског сектора.

- Бањалука се овим сајмом приближава модерном свијету, гдје овакве пословне иницијативе постоје већ дуго. Наш циљ јесте да снажно подупремо инвестиционе активности у РС. Област некретнина је изузетно важна и ту је могуће заједничким активностима потенцијалних инвеститора и институција власти доћи до нових резултата и снажније покренути промет некретнина с циљем да буду стављене у функцију даљег развоја - рекао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић који је отворио сајам.

Идејни творац сајма Предраг Тешић рекао је да је значај овог сајма велики, што потврђује и учешће излагача из пет земаља, односно БиХ, Србије, Русије, Хрватске и Италије.

Додао је да му је жао што прилику за представљање потенцијала нису у већој мјери искористиле локалне заједнице, јер су се на сајму представиле само четири општине и то Котор Варош, Козарска Дубица, Брод и Језеро.

Један од излагача је и Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП), која је одржала и панел дискусију о успостављању катастра непокретности.

- Завршили смо излагање о непокретностима за 250 катастарских општина на територији РС, а у току су послови у још њих 50. Прије два мјесеца успоставили смо и апликацију “Е катастар” - рекао је помоћник директора за информационе технологије катастра непокретности Станко Свитлица.

Манифестација ће бити завршена данас додјелом награда најуспјешнијим излагачима. Партнери сајма су Влада Српске, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС и Подручна привредна комора Бањалука, а медијски покровитељ је “Глас Српске”.

Промет некретнина

Министар трговине ФБиХ Златан Вујановић рекао је на сајму да ће у том ентитету у парламентарну процедуру бити упућен нацрт закона о посредовању у промету некретнина који ће у усклађеном тексту бити и предмет рада и обраде у Министарству трговине и туризма Српске.

- То је једна од активности обје владе у борби против сиве економије у прометовању некретнина - рекао је Вујановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана