Домаћи производи раме уз раме са европским

Милијана Латиновић
Домаћи производи раме уз раме са европским

Бањалука - Домаћи производи квалитетом могу парирати европским, поручено је јуче у Бањалуци са конференције “Брендирање домаћих производа - Наше је боље”, на којој се представило тридесетак предузећа из цијеле Српске.

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић истакао је да је ово прилика да компаније од Требиња до Приједора сумирају резултате постигнуте у протекле четири године и још једном нагласе значај куповине домаћих производа.

- Имамо најмање десет наших производа који су већ сада препознатљив бренд не само у БиХ и југоисточној Европи, већ на ширем европском тржишту - истакао је Глухаковић.

Он је додао да је промоција домаћих производа започета у сарадњи са Привредном комором РС.

- Куповином домаћих производа се остварују многи бенефити, од стварања услова за веће запошљавање до повећања буџета и компанија и Српске, а ту је и питање квалитета, јер оно што је произведено овдје знамо да је сигурнијег квалитета, не умањујући вриједности производа који долазе из иностранства - рекао је Глухаковић.

Директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић истакао је да треба још много радити на повезивању домаћих компанија како бисмо се изборили са агресивном конкуренцијом.

- Здрава храна је наш адут, а увјерен сам да и цијеном можемо бити озбиљан конкурент у тржишној утакмици.  Пољопривреда је наше злато, наша нафта и када то схватимо као нашу предност, сигурно ћемо имати много боље резултате. Наши производи су и квалитетнији од иностраних - сматра Микић, који је додао да “Витаминка” своје производе пласира широм ЕУ, али и у САД и Аустралији.

Директор предузећа “Фратело трејд” Марио Дерајић рекао је да ова фирма извози половину својих производа.

- Побољшавамо производе како бисмо били конкурентнији. У БиХ више продајемо производе ниже цијене, док смо у извозу више присутни са скупљим производима - рекао је Дерајић.

На конференцији се представила и “Бањалучка пивара”, која ове године прославља 145 година постојања.

- Наш најпознатији бренд “нектар” пиво добитник је бројних признања и медаља, а ове године добили смо титулу “муст хаве” производа - рекла је ПР менаџер “Бањалучке пиваре” Милка Станивуковић.

На конференцији је представљен и нови број часописа “Најбоље из Српске”, као и нови спот кампање “Наше је боље”. +

Реклама

Предраг Глухаковић је рекао да су маркетиншке активности важан сегмент пословања.

- То није јефтино, али оне компаније које су спроводиле те активности добро су се позиционирале на тржишту. Видљива је разлика између оних који су се рекламирали и оних који нису - навео је Глухаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана