Домаћи производи од маја у Линцу

Милијана Латиновић
Домаћи производи од маја у Линцу

Бањалука - С циљем што боље презентације домаћих производа на аустријском тржишту, тридесетак компанија из Републике Српске изложиће своје производа на јединственом продајном простору “Шоу рум Линц”, који би требало да буде отворен средином маја.

Отварање тог простора у Линцу договорено је у петак на састанку у Подручној привредној комори Бањалука, којем су осим руководства коморе присуствовали и министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић, шеф Представништва РС у Аустрији Младен Филиповић, предсједник Иницијативе ЦЕЕ за југоисточну и источну Европу Александар Ченић, те представници привредних друштава која ће излагати у Линцу.

Међу онима који ће представити асортиман својих производа је и Винарија “Јунгић” из Челинца.

- До сада смо углавном били позиционирани као локална домаћа винарија на подручју бањалучке регије, међутим то тржиште је одавно презасићено и у овоме видимо шансу за евентуални излазак на тржиште Аустрије. Представићемо цијели асортиман наших вина, пет црвених, три врсте бијелих и једно розе вино, а у будућности планирамо да представимо једну нову линију за тамошње тржиште - рекао је власник челиначке винарије Жељко Јунгић.

Шансу за излазак на аустријско тржиште представљањем на заједничком штанду препознала је и компанија “Ексклузив линџери”, која производи интимни веш.

- Подршка Коморе и Владе РС нам је вјетар у леђа и очекујемо да ћемо успјети да остваримо сарадњу и изаћи на тамошње тржиште. Представићемо наш производни програм, грудњаке и купаће костиме - рекао је директор тог предузећа Нино Толимир.

Привредници истичу да је овај вид представљања веома добро осмишљен, те да није случајно то што ће производе представљати баш у Линцу, јер се тај аустријски град налази на раскрсници путева који воде до Минхена, Беча и Прага.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић је рекао за “Глас Српске” да је ово јединствена прилика за мала и средња предузећа која немају капацитете да самостално наступе на аустријском тржишту.

- Циљ је да наше производе приближимо аустријским компанијама. На овај начин пружена је могућност привредницима да на организован начин, уз подршку институција Републике Српске и представништва у Бечу, дођу до контаката у Аустрији. Представиће се фирме из разних области, од производње чајева, фармацеутских производа, грађевинских материјала, столарије до произвођача намјештаја - истакао је Рачић. Додао је да осим предузећа која ће изложити своје производе тамо има још фирми које су заинтересоване да се представе кроз каталоге.

Изложбени простор

У Подручној привредној комори Бањалука истичу да су у сарадњи са Представништвом Српске у Бечу обезбиједили пословни простор од 500 метара квадратних изложбеног и продајног карактера у Линцу. Навели су да ће то бити стална поставка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана