Домаће фирме губе послове због спорог издавања радних виза

Срна
Домаће фирме губе послове због спорог издавања радних виза

Сарајево - Фирме из БиХ које имају деташиране раднике у Њемачкој губе послове јер Амбасада у Сарајеву врло споро издаје радне дозволе и визе, рекао је данас предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић.

Поводом овог проблема Спољнотрговинска комора БиХ данас је организовала састанак оштећених фирми са надлежним институцијама у БиХ, укључујући и Амбасаду Њемачке, чији се представници нису одазвали.

"Свих претходних година искориштеност ових дозвола је била 100 одсто, а у прошлој години је то 81 одсто са тенденцијом пада. Ако се настави овако споро издавање виза, потпуно ће бити изгубљен овај пројекат, односно међудржавни споразум", рекао је Егрлић и додао да би проблем могао бити ријешен по моделу рада Амбасаде Њемачке у Србији.

Предсједник Привредне коморе Федерације БиХ Мирсад Јашарспахић нагласио је да су проблеми почели од 2017. године за фирме из БиХ које путем деташмана изводе грађевинске радове и послове индустријске монтаже, те рударске радове у Њемачкој сходно међудржавном споразуму који је ратификован 1995. године.

"На основу тог уговора 2.000 радника може свакодневно да ради у Њемачкој. Компликованим процедурама издавања радних виза у Амбасади Њемачке у Сарајеву, с обзиром да се више од три мјесеца чека на термин за разговор, прошле године је недостајало 350 издатих дозвола", рекао је Јашарспахић.

Он је додао да је једино рјешење да се ангажовањем институција у БиХ покуша сачувати међудржавни споразум са Њемачком, односно 2.000 радних мјеста.

Помоћник министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Драгиша Мекић, који је присуствовао данашњим разговорима у организацији Спољнотрговинске коморе БиХ, подсјетио је да је на састанку стручних група БиХ и Њемачке у новембру прошле године указано на проблем.

"Основни проблем је правна несигурност предузећа из БиХ које склопе послове у Њемачкој да добију дозволе за раднике, а у Амбасади у Сарајеву не могу аплицирати за визе. Добили смо обећање да ће се ово брзо ријешити", рекао је Мекић и додао да је више пута из ресорног министарства писаним путем затражено рјешавање овог проблема.

Представница сарајевске фирме "Ченко" Сабина Јакуповић истакла је да проблем није у добијању радних виза од Амбасаде Њемачке у Сарајеву већ у терминима за разговоре.

"Имали смо одличну сарадњу са Амбасадом Њемачке у Сарајеву до 2016. године. Од тада имамо проблем са териминима због електронског пријављивања. Имамо посла, радимо добро и у име свих компанија могу да кажем да смо добродошли на тржиште Њемачке и наши инвеститори су врло задовољни", рекла је Јакуповићева.

Она је истакла да су инвеститори у Њемачкој толерантни и да излазе у сусрет компанијама када се рјешавају проблеми са визама.

"Молимо наше надлежне институције да разговарају са представницима Њемачке и ријеше проблем. Прије смо то рјешавали преко трговинских комора Републике Српске и Федерације БиХ које имају одличну сарадњу", рекла је Јакуповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана