Домаће фирме губе битку са иностраним

Жељка Домазет
Домаће фирме губе битку са иностраним

Сарајево - БиХ је у прва три мјесеца ове године извезла робу у вриједности од 2,85 милијарди марака, што је смањење од 0,47 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз износио 4,7 милијарди КМ и повећан је за 4,47 одсто.

Речено је ово јуче у Сарајеву на конференцији за новинаре Спољнотрговинске коморе БиХ, гдје је наглашено да је спољнотрговински дефицит повећан и износи 1.854.276.000 марака.

Како је појаснио генерални секретар Спољнотрговинске коморе БиХ Нихад Бајрамовић, на повећање увоза и смањења извоза утицао је низ фактора.

- То је посљедица првенствено тога што домаћа привреда има врло мало финалних производа, јер извозимо полупроизводе и сировине, а ту је и проблем одлива образоване радне снаге у иностранство. Власти би требало да растерете привреду да би домаћи послодавци повећали плате радницима и спријечили одлазак радника из земље - напоменуо је Бајрамовић.

Поражавајућа чињеница је и да је смањена покривеност увоза извозом на 60,7 одсто, што је мање за 4,73 одсто у односу на први квартал прошле године.

- Наше фирме губе битку са фирмама ЕУ. Неопходно је да се власт ухвати посла и спроводи реформе на најбољи начин - поручио је Бајрамовић, нагласивши да је неопходно повећати инвестиције.

Белма Хасић из Спољнотрговинске коморе БиХ казала је да су на пад извоза највише утицале таксе које су увеле власти самопроглашеног Косова и губитак тог тржишта, јер је БиХ у првом кварталу 2019. године забиљежила пад извоза на тамошње тржиште за чак 40 одсто.

Она је напоменула и да је најзначајнији партнер БиХ у спољнотрговинској размјени Европска унија, која учествује са 75,4 одсто извоза и 67,6 одсто увоза.

- Након ЕУ, земље ЦЕФТА учествују са 16,10 одсто извоза и 14,5 одсто увоза. Србија је најзначајнији партнер од земаља ЦЕФТА, док је Турска најзначајнији партнер из реда осталих земаља - рекла је Хасићева и констатовала да се не очекује раст извоза.

Како је речено на конференцији, занимљиво је и да је значајно опао извоз у САД и у Кину, што може указати на тренд смањења економских активности у овим земљама.

Алика Шехић из Спољнотрговинске коморе рекла је да је БиХ лидер по извозу пилећег меса међу земљама ЦЕФТА, те да је у припреми и извоз конзумних јаја, те црвеног меса на тржиште Европске уније.

- БиХ је највећи извозник пилећег меса међу земљама ЦЕФТА. Извозимо више од 9.000 тона пилећег меса. Потребно је јачање прерађивачке индустрије - казала је Шехићева и констатовала да извоз пива из БиХ није позитивна прича.

Храна из увоза

Агроиндустријски сектор извезао је у првом кварталу 189,4 милиона марака вриједну робу, што је мање за два одсто у односу на исти период прошле године.

- Увоз истих производа износио је 724,1 милион марака, што показује да је 78 одсто хране коју конзумирамо у БиХ из увоза. Не можемо се похвалити јер је овај проценат у претходном периоду био мањи за око пет одсто - казала је Шехићева и констатовала да аграрни сектор у размјени учествује само са 12 одсто, што произвођаче БиХ ставља у јако неповољну позицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана