Добра сарадња Владе Српске и пословне заједнице даје резултате

Срна
Добра сарадња Владе Српске и пословне заједнице даје резултате

Добра сарадња Владе Српске и пословне заједнице даје резултате, закључено је на Конференцији “Привреда Републике Српске до 2022. године”. Раст индустријске производње и бруто домаћег производа, само су неки од показатеља.

Из Владе поручују да што прије треба повећати минималну и просјечну плату.

Повећање неопорезивог дијела плате са 200 на 500 марака, рефундирање породиљског боловања у бруту, само су неке од мјера којима је растерећена пословна заједница у Српској.

Из Владе не споре да овим путем треба наставити, али изричити да мора бити и повећање плате. Послодавци су за то под условом да буду већи приходи.

“Неко фиктивно повећање плата без реалних прихода, свако предузеће доводи у дубиозу”, истакао је предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић. 

Жељка Цвијановић предсједница Владе Српске каже да у врло кратком року најнижа плата мора да буде 500, а просјечна под хитно 1.000 марака.

Привредници сматрају да знају начин како да то буде остварено. Њихов приједлог - неплаћена пауза и смањење броја празничних дана. Вишак прихода од тога да иде на рачун радника.

“Један дан празника у нето износу према садашњим просјечним платама кошта 10.300.000 КМ. Пауза на годишњем нивоу кошта 180 милиона”, истиче Борко Ђурић предсједник Привредне коморе Српске.

О раду недјељом и приходима од тог дана за сада не говоре. Добра сарадња социјалних партнера дала је резултате - већ 16. квартал заредом расте БДП, повећан је број запослених у реалном сектору и покривеност увоза извозом.

“Номинални рад домаћих производа који је прије десет, 12 година био око пет милијарди КМ, сада је прешао 10,5 зшто говори о повећању од 100 одсто”, наводи Милорад Додик, предсједник Српске. 

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић наводи да је раст привреде у Српској видљив из године у годину.

“Можда се по појединим областима он периодично мијења, али је то допринијело развоју БДП-а”, каже Ђокић.

Из Владе поручују да треба инсистирати на повећању инвестиција, стварању новог произовада и подстицају домаћих инвеститора. Социјални партнери су сагласни да треба појачати и контроле.

“У неким гранама чак за 80 одсто се разликују плате, него у другим у истој грани”, каже Ђурић

Жељка Цвијановић премијерка Српске истиче да треба да се суочимо са сивом економијом, која је велики проблем.

Послодавци мишљења да је за развој важна и политичка стабилност.

“Ми док имамо овакву ситуацију у БиХ тешко је да можемо доћи до привредног раста”, рекао је Шкребић.

Око 75 одсто зацртаних мјера из меморандума о заједничким политикама који су потписали Влада и послодавци већ су реализоване. Остале, кажу, биће завршене до краја ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана