Добит банака мања за 12,5 милиона КМ

Милијана Латиновић
Добит банака мања за 12,5 милиона КМ

Бањалука - Банке у Српској прво полугодиште ове године завршиле су са нето добити од 51 милион марака, што је за 12,5 милиона мање у односу на исти период лани.

У извјештају Агенције за банкарство РС о стању у банкарском сектору за првих шест мјесеци ове године наведено је да је на крају јуна седам банака исказало нето добит од 53,7 милиона марака, док је једна банка имала губитак.

- Добит седам банака пала је за 16 одсто у односу на јун 2017. године, углавном због значајног пада прихода по основу укидања исправки вриједности за ставке ризичног биланса и резерви по ванбилансу. Осим тога, једна банка је прво полугодиште завршила са губитком од 2,7 милиона марака - наведено је у извјештају Агенције за банкарство.

На нивоу банкарског сектора на крају јуна исказана нето добит је 51 милион марака, док је у истом периоду 2017. године зарада банкарског сектора износила 63,5 милиона марака.

Депозити у банкама у РС настављају да биљеже раст и у првих шест мјесеци ове године већи су за 12 одсто у односу на крај прошле године и даље су примарни извор финансирања пословања банака. Улагања у хартије од вриједности банака из Српске износе 871,6 милиона КМ и остварен је раст од 41 одсто у односу на крај прошле године, а већим дијелом се односе на обвезнице и трезорске записе Републике.

У извјештају Агенције за банкарство РС наведено је да је штедња грађана на крају јуна ове године већа за два одсто, или за 48,5 милиона марака. Од краја 2008. године када је штедња грађана износила 773 милиона, до јуна ове године, порасла је око два пута.

- Штедња у конвертибилним маркама износи 699,6 милиона марака, док је учешће девизне штедње доминантно и износи 1.537,9 милиона КМ - наведено је у извјештају.

Члан Удружења економиста РС SWOT Александар Љубоја истиче да је пад зараде банака логичан јер је кредитна активност пала.

- Посљедњих неколико година нема експанзије кредита. И извјештаји Централне банке БиХ показују да кредитна активност пада, док депозитивни послови расту. У порасту је штедња грађана, због страха од нестабилности у друштву. Грађани се све више одлучују да штеде, а мање троше, па су самим тим и потрошачки кредити у паду - рекао је Љубоја и додао да ни појачана регулатива у финансијском сектору не иде на руку онима који желе да подигну кредит.

Кредити

У извјештају Агенције за банкарство наведено је да су на крају јуна укупни бруто кредити износили пет милијарди марака и за три одсто су већи у односу на крај 2017. године.

- Учешће неквалитетних кредита у укупним кредитима износило је 10,19 одсто и биљежи тренд смањења за 0,88 одсто у односу на крај 2017. године - наведено је у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана