“Дестилација” гаси машине

Маријана Миљић
“Дестилација” гаси машине

Теслић - Хемијска индустрија “Дестилација” из Теслића поново је приморана да угаси машине у свим погонима, јер нема довољно сировине за рад.

Ово предузеће, које запошљава 350 радника, у марту ове године такође је обуставило производњу јер им “Шуме РС” нису испоручиле потребне количине сировине.

- Угрожен је опстанак компаније, која успјешно послује више од 120 година. Данас ћемо одлучити како ћемо гасити производне линије. Страхујемо да ћемо морати платити и пенале страним партнерима, јер нећемо бити у могућности да поштујемо потписане уговоре о испоруци - казао је директор “Дестилације” Ново Шкребић.

У “Дестилацији” наводе да и поред свих предузетих активности у вези са снабдијевањем сировином рјешење није на видику, док је гашење постројења у марту оставило велике посљедице.

- “Шуме РС” већ годинама не поштују уговоре које су потписале са купцима и доводе дрвопрерађиваче у све тежи положај. Влада Српске донијела је смјернице о питању рада “Шума” и снабдијевања сировинама. Међутим, пракса показује да се ти закључци не поштују - казали су у “Дестилацији” и затражили одговоре зашто нема санкција за одговорне у “Шумама” због непоштовања уговора.

О проблему испоруке сировине “Дестилацији” јуче је одржан састанак и у “Шумама РС”.

- Договорено је да дневне испоруке сировине према том купцу не смију бити мање од 550 метара кубних. Уговорене количине са “Дестилацијом” износе 96.000 метара кубних нижевриједних шумских дрвних сортимената, односно дестилационог дрвета, по просјечној цијени од 52,7 марака по метру кубном. До почетка септембра овом купцу испоручено је 47,60 одсто од уговорених сировина - навели су у “Шумама”.

У овом предузећу признају да имају проблема у производњи шумских дрвних сортимената, јер немају довољно квалификоване радне снаге, односно сјекача, тракториста и помоћних радника.

Обећавају да ће упркос тим проблемима уговори према сва три приоритетна купца, “Дестилацији”, бањалучкој “Еко-топлани” и предузећу “РС Силикон” из Мркоњић Града бити у потпуности поштовани.

Извоз ван контроле

Дрвопрерађивачи у Српској истичу да је један од разлог због којих “Шуме РС” не поштују уговоре велики извоз дрвних сортимената у трупцима и дрвета за огрев.

- Из РС је лани извезено 410.000 метара кубних цијепаног дрвета за огрев, што је повећање за 14,2 одсто у односу на годину раније. Овакав тренд раста извоза довешће до тога да нико од тренутних купаца огревног дрвета - “Дестилација”, топлане, јавне установе и становништво неће имати довољно ове сировине - навели су у “Дестилацији”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана