Цвјета извоз покиданих успомена

Милијана Латиновић
Цвјета извоз покиданих успомена

Бањалука - Да у породичним ризницама још има злата и драгуљарских предмета, потврђује податак да је у првом полугодишту извезено племенитих метала у вриједности нешто већој од шест милиона КМ, што је за скоро 700.000 марака више него у истом периоду лани.

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да тренд раста извоза прати и пораст увоза.

За шест мјесеци ове године увезени су злато и драгуљарски предмети од племенитих метала у вриједности од 4,74 милиона марака, што је за 700.000 КМ више у односу на исти период 2017. године.

- Највише је извезено отпада и поломљених предмета од племенитих метала и то у Италију и Њемачку, док се највише увозе драгуљарски предмети и њихови дијелови од племенитих метала и то из Турске, Италије и Словеније - навели су у УИО БиХ.

Економиста Горан Радивојац каже да традиција обраде злата у Српској и БиХ више није актуелна, те да стога не чуди што је извоз већи од увоза.

- Извоз је велики јер добар дио становништва живи на ивици егзистенције и злато које имају настоје да уновче како би преживјели - каже Радивојац и додаје да откупљивачи злата у БиХ зарађују позамашне суме новца још од избијања глобалне економске кризе 2008. године.

Додаје да на домаће тржиште углавном долази накит примамљив онима са нешто дубљим џепом.

- Од избијања велике финансијске кризе суочени смо са необичним појавама у финансијском сектору, односно каматне стопе на штедњу су испод један одсто, па они који имају новца радије улажу у скупоцјени накит - рекао је Радивојац и додао да већина домаћих златара само тргује златом, а не бави се његовом обрадом и израдом накита.

Да продаја “кућног” злата цвјета, потврђују и у златарама, гдје за грам старог злата плаћају око 35 марака.

  • Људи доносе покидане огрлице, прстење и све оно што више не носе. Нема дана да не откупимо одређену количину злата. То се углавном извози даље. Ријетки су код нас они који топе откупљено злато и израђују накит - казали су у једној бањалучкој златари.

Отпаци и ломљавина од племенитих метала

2017. година - 3,82 милиона КМ

2018. година - 4,85 милиона КМ 

Највећи увоз  

Драгуљарски предмети и њихови дијелови од племенитих метала

2018. година - 3,66 милиона КМ

2017. година - 3,02 милиона КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана